Orbitalni celulitis, infekcija koja pogađa različite dijelove oko i unutar oka, uključujući očnu duplju, očne mišiće i tkivo unutar očne šupljine, karakterizira značajno oticanje i crvenilo na kapcima, obrvama i obrazima. Ova infekcija, koja može predstavljati ozbiljno i potencijalno opasno stanje, manifestira se vidljivim simptomima, bez obzira na to razvija li se naglo ili postupno napreduje od početne infekcije. Terapija orbitalnog celulitisa uključuje primjenu antibiotika kako bi se ublažila oteklina i crvenilo pogođenog oka. Često je infekcija sinusa osnovni uzrok ovog stanja. Periorbitalni celulitis, infekcija koja zahvaća kapak ili kožu oko oka, te orbitalni celulitis, ozbiljna infekcija s potencijalno dugotrajnim zdravstvenim komplikacijama, predstavljaju dva različita oblika celulitisa. U djece je infekcija često uzrokovana bakterijskom infekcijom sinusa izazvanom Haemophilusom influenzae, što je tipično. Ranije se orbitalni celulitis često javljao kod djece mlađe od 7 godina, ali danas je rijedak zahvaljujući cijepljenju.

 

 

Orbitalni celulitis može proizaći iz infekcije bakterijama poput Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae ili beta-hemolitičkog streptokoka. Ova infekcija oka kod djece može brzo postati ozbiljna, uzrokujući probleme s vidom, a u teškim slučajevima čak i sljepoću. Stoga je važno započeti liječenje što je prije moguće. Simptomi i dijagnoza orbitalnog celulitisa su ključni faktori koje treba uzeti u obzir pri prepoznavanju i liječenju ovog stanja. Najčešći simptomi uključuju bolnu upalu gornjeg i donjeg kapka koja se može proširiti na obrve i obraze. Moguća su popratna oštećenja vida, nelagoda tijekom pokreta očiju, groznica iznad 38 stupnjeva Celzijusa i opća slabost pacijenta. Zahvaćeni kapak ima sjajan izgled s crvenkastom ili ljubičastom nijansom. Dijagnoza ove infekcije oka obuhvaća provođenje potpune krvne slike, a u određenim slučajevima može biti potrebna lumbalna punkcija kako bi se ekstrahirala mala količina cerebrospinalne tekućine (CSF) iz lumbalne regije spinalnog kanala. Osim toga, medicinski stručnjaci izvode rendgenske snimke, CT ili magnetsku rezonancu sinusa i očne šupljine te uzimaju briseve grla i nosa kako bi postavili dijagnozu. Liječenje orbitalnog celulitisa obično zahtijeva hospitalizaciju, gdje se primjenjuju antibiotici intravenski i provode kirurški postupci radi smanjenja pritiska oko očiju. Radi mogućih komplikacija, potrebno je redovito praćenje stanja pacijenta s čestim kontrolama svakih nekoliko sati.

 

 

Uz promptno i odgovarajuće liječenje, potpuni oporavak je moguć.Stanja poput gubitka sluha, sljepoće i meningitisa predstavljaju značajne izazove za zdravlje. Postoji rizik od rijetkih komplikacija, kao što je tromboza kavernoznog sinusa, koja može nastati širenjem bakterija iz infekcije sinusa. Tu su i potencijalni rizici od gubitka sluha, infekcije krvi, meningitisa, oštećenja vidnog živca te mogućeg gubitka vida. U kojim situacijama je presudno promptno tražiti medicinsku pomoć?Ako primijetite povišenu tjelesnu temperaturu i oticanje oka, ključno je odmah potražiti liječničku pomoć, jer orbitalni celulitis zahtijeva hitnu intervenciju. Primjena cjepiva protiv Hemophilus influenzae tipa b (Hib) može zaštititi većinu djece od potencijalnih infekcija. U situacijama kada dijete živi s odraslom osobom koja boluje od orbitalnog celulitisa, moguće je da dijete primi antibiotike kao preventivnu mjeru. Osim toga, preventivni napori usmjereni su na brzo rješavanje infekcija sinusa i stomatoloških problema.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here