Mnogi ljudi i naučnici su pokušali da saznaju šta se dešava u trenutku smrti neke osobe i to je nešto što se pokušava saznati već vjekovima, ali pravoga odgovora i dalje nema. Ono što je sigurno da je smrt prirodni, sastavni dio naših života, da su mnogi u strahu od toga trenutka, mada bi svi mi trebali malo manje da razmišljamo o tome, te da živimo svi na način kako to želimo, prije smrti. Ono što su stručnjaci uspjeli da saznaju je to da se prije same smrti dešavaju neke zanimljive stvari, a prva je promjena u disanju osobe koja treba da premine. Prema dr. Danijelu Murelu sa američkog sveučilišta Alabama, osoba koja treba da premine ima abnormalne obrasce disanja, koje često sa sobom nose i neki uznemirujući zvuk, a tada, po liječnicima, osobe ne osjećaju nikakvu bol

U tim trenucima se osobama može malo olakšati stanje tako što ih se stavi da leže na boku jer se tako očiste disajni putevi. Brzina disanja u tim trenucima može da bude plitka, i spora tokom vremena, a kako kaže medicinski stručnjak dr. Ketrin Maniks, slab puls i sniženi krvni tlak znakovi su neposredne smrti. Takvo stanje može izazvati osjećaj strepnje i nelagode kod pojedinaca.

Nakon toga dolazi razdoblje određene zbunjenosti i gubitaka svijesti s vremena na vrijeme, a  Dr. Cameron Shaw, neurolog, donio je zapanjujuće otkriće o trenucima koji su prethodili smrti. Tako je on otkrio da osoba koja umire unutar prvih 20 sekundi  gubi smisao za humor, sposobnost razmišljanja, pa čak i samoosjećaj.

Doktor Shaw ističe da se poznati fenomen kada vam cijeli život prolazi ispred očiju dešava kada mozak ostane bez kisika. Sjećanja i refleksije nečijeg života pojavljuju se u brzom slijedu, te je ovaj doktor odmah odbacio teoriju  izvantjelesnih iskustava kao puki trik mozga, a ne stvarnu pojavu. Tu je nekoliko znakova koji upućuju da je skora smrt neizbježna, kao često zijevanje zbog dobivanja više kisika, promjene stanja svijesti, inkontinencije, promjene tjelesnog mirisa, tjeskobe, tamnih modrica i ljuštenja kože.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here