Međuljudska privlačnost je složen fenomen koji se ne može svesti na jedan jednostavan razlog, ali prema teorijama koje je izložio cijenjeni ruski psiholog Mihail Labkovski, postoji jedna ključna karakteristika koja može privući muškarce kod žena – samopouzdanje. Labkovski ističe da žene koje posjeduju snažan osjećaj vlastite vrijednosti često djeluju privlačnije muškarcima. Suprotno tome, žene koje se previše prilagođavaju društvenim trendovima i očajnički traže pažnju suprotnog spola često ne uspijevaju privući prave muškarce.

Psiholog dalje objašnjava kako mnoge žene troše puno energije i truda kako bi poboljšale svoj fizički izgled kako bi bile privlačne muškarcima. Međutim, istinski privlačne žene su one koje prvo nauče cijeniti sebe i koje ne žrtvuju svoje blagostanje radi dobijanja pažnje drugih. Labkovski ukazuje na činjenicu da žene s negativnom slikom o sebi često tragaju za partnerima, ali takvi odnosi često nisu održivi.

Važan aspekt koji Labkovski ističe je i uticaj društvenih normi i očekivanja na žene. Često se nameće uvjerenje da žene trebaju biti pasivne i spremne da se žrtvuju, što je ideja koju Labkovski osporava. On ističe kako su štetna uvjerenja prenosili i roditelji, te da je važno prekinuti ovaj lanac i podsticati žene da budu samosvjesne i snažne.

Labkovski također ukazuje na potrebu za osnaživanjem majki kako bi podržale svoje kćeri. Umjesto da prenose negativne poruke, majke bi trebale podsticati svoje kćeri da budu samopouzdane i da se ne povode za štetnim društvenim normama. Također, važno je izbjegavati uvlačenje djece u sukobe među roditeljima, kako bi se zaštitila emocionalna dobrobit djeteta. U konačnici, Mihail Labkovski ističe važnost samopouzdanja i vlastite vrijednosti kod žena kao ključnog faktora privlačnosti, naglašavajući da prava privlačnost dolazi iznutra i da se pravi partneri privlače međusobno osjećajem samoprihvatanja i samopouzdanja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here