Predhodnih dana , glavna tema u medijima , a i u javnosti je tragičan zločin kojeg je počinio trinaestogodišnji K.K u Osnovnoj školi Vladimir Ribnikar , na Vračaru . Pucnjava koju je izveo trinaestogodišnjak rezultirala je gubitkom osam mladih života , dok je šest učenika hitno prebačno u bolnicu sa težim ozljedama. Mladi počinitelj se sam predao vlastima , pa je potom šokirao javnost svojim izjavama.

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ,se nakon incidenta obratio javnosti . Podsjetimo , Kosta Kecmanović je ubio osmero učenika , i portira , sam se predao vlastima i izjavio da se ne kaje za zločin koji je počinio. Nedugo zatim desio se još jedan zločin , koji e počinio 21 .godišnji Uroš B. Naime , on je tokom predhodne noći kalašnjikovom je ubio policajca i njegovu sestru , a prije nego je pobjegao usputno je neselektivno pucao prema još nekoliko osoba.

 

 

Potraga za Urošom se nastavila cijelu noć , a poom je u ranim jutranjim satima i uhapšen. Aleksandar Vučić se jutros obratio naciji iz predsjedničkog ureda i na taj način je izrazio sućut porodicama , te se osvrnuo na zabrinjavajući porast nasilnih zločina u posljednja tri dana. Tokom obraćanja , Predsjednik je zatražio ponovo uvođenje smrtne kazne. Međutim , premijerka i Vlada su odbacili tu ideju , navodeći da bimo takvim činom bila jedina nacija osim Bjelorusije sa takvim činom. Predsjednik je iznio zahtjev za novim mjerama , osim onih koji uključuju smrtnu kaznu a neke od njih su:

1. Škole će dobiti potporu 1200 novoimenovanih policijskih službenika.
2.Pobljšane sigurnosne mjere unutar obrazovnih ustanova
3.Kontrola i oduzimanje vatrenog oružja koja nemaju odgovarajuće zakonske dokumente ili su zastarjeli
4.Povećanje novčane kazne.
5. Oštrije mjere u svim segmentima zakonskih regulativa.

 

 

Predsjednik je izrazio zabrinutost i priznao ozbiljnost nedavnih nesreća , i dodao , da bez obzira relativno maloj teritoriji i brojčanoj veličini zemlje , mora se pošovati zakonska peravila , i spriječiti slične buduće incidente.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here