Bivša Jugoslavija je imala veliku i jaku muzičku scenu sa mnogim jakim, legendarnim pjevačima i pjevačicama, bendovima, a jedan od poplarnijih u to vrijeme je bio i pjevač Seid Memić Vajta, koji je svoju karijeru krenuo kao pjevač u grupi Teška industrija, da bi nakon toga bio započeo samostalnu karijeru. On je rođen u Travniku 1950. godine i ostao je bez oca kao veoma mali

Ali, pošto je bio najstarije dijete u porodici, morao ja da pomaže svojoj majci te se sa 15 godina već bio i zaposlio, te je na taj način olakšao majci brigu oko njegove sestre i dva brata. Radio je za jednog privatnika u okolini Prijedora, a onda se vratio u Travnik i našao posao u u fabrici odjeće Borac i nekako u isto vrijeme se počeo baviti i muzikom.

Da bi skupio novac za snimanje ploče, 1971. godine je otišao na rad u Austriju, a onda je jedno vrijeme u Travniku radio i na izradi nakita. Poslije toga dolazi u Sarajevo na poziv muzičara Gabora Lenđela i postaje pjevač Teške industrije koja je publiku osvojila svojim hitom Karavan. Tu je bio nekoliko godina, a onda je krenuo sa solo karijerom, da bi 1981. godine predstavljao Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije sa pjesmom ”Lejla”

Nakon ratnih zbivanja bio je i dijelom rijalitija Farma, te se nakon toga povukao iz javnosti i godinama se nije ništa čulo za njega. Poznato je da se Vajta sa svojom suprugom Vojkom odselio u Njemačku i ne bavi se više muzikom. Tek tu i tamo na društvenim mrežama objavi neku svoju fotografiju, te se vidi da su godine učinile svoje, ali da se Vajta baš i nije mnogo promijenio, te da ga i dalje krasi njegov široki osmijeh i pozitivna energija.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here