Žene u Iranu su posljednjih mjeseci počele da dižu svoj glas i bore se za svoja prava , a mnogi u svijetu ih podravaju ali teško da će dovesti do bilo kakve promjene kada je njihov položaj u pitanju. Naime , zbog religioznih pravila koja tamo vladaju a tiču se isključivo žena mnoge su kažnjene i osuđene na smrt.

 

 

Mnoge žene u Iranu zbog ekstremnih uslova koje vladaju u zemlji da bi preživjele rizik , bave se prostitucijom . Jedna od njih koja to radi je i Neda , koja kaže kako se toga duboko stidi , ali da ona nema drugog izbora . Naime , Neda po danu radi kao frizerka , a po noći se bavi prostitucijom , a razlog tome je čisto preživljavanje.

 

 

Neda je razvedena žena , i samohrana je majka , a primorana je da prodaje svoje tijelo da bi prehranila dijete i sebe . Istakla je kako živi u zemlji u kojoj se ekonomija ruši i cijene svaki dan skaču , a žene nemaju skoro nikakvog prava . S obzirom da se prostitucija obro plaća , a sada je skupiladovoljno novca da može da planira da kupi neku manju kuću u centru grada u kojem živi.Mešutim , cijena kou plaća je velika , jer osim što prodaje svoje tijelo , ona prodaje i svoju dušu . Inače , poznato je da je u Iranu 2012.godine objavljen plan borbe protiv prostitucije , koja se smatra zavjerom sa zapada . Statistika pkazuje da se sve veći broj mladih žena odlučilo da bavi najstarijim zanatom na svijetu što je alarmantno.Otprilike 35 od sto tih žena koje se bave prostitucijom su udate.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here