Porast cijena namirnica, ali i energenata mnogim ljudima predstavlja veliku poteškoću, jer rast plata u Srbiji, ali i regionu, ne prati inflaciju. Iz tog razloga krucijalno je podijeliti informaciju Elektroprivrede Srbije, kako bi što više građana saznalo na koji način bi mogli uštedjeti novac pri plaćanju električne energije.

Na novom portalu “Elektroprivrede Srbije” (https://portal.eps.rs/) objavljeni su svi računi za struju za mesec oktobar. Korisnici mogu izvršiti uvid u svoje račune pristupom rubrici “Uvid u račun” na web stranici. U protekla dva tjedna na portal se uspješno registriralo ukupno 122.384 korisnika.

Kućanstva i mali kupci električne energije koji imaju obećani izvor energije mogu jednostavno i sigurno dobiti svoj račun i izvršiti elektroničko plaćanje bez osobnog odlaska u naplatne ustanove. To je moguće učiniti korištenjem sustava trenutnog plaćanja (IPS Scan) uz Dina, Visa i MasterCard platne kartice.

Postoji dostupna evidencija faktura i plaćanja iz posljednje tri godine, zajedno s opsežnim sažetkom potrošnje energije po zonama i cijenama. Ukoliko kućanstva tijekom tekuće sezone grijanja uspiju smanjiti potrošnju energije, EPS će im odobriti popust od 20 do 40 posto na mjesečnom računu. Ovaj popust izdašniji je od onoga što se nudilo prošle zime.

Ako kućanstvo tijekom pojedinog mjeseca može smanjiti potrošnju u rasponu od pet do petnaest posto u odnosu na isti mjesec prethodne dvije godine u kojem je trošilo više, ostvaruje pravo na popust od 20 posto.

Ako kućanstvo uspije uštedjeti između 15 i 20 posto, dobit će popust od 25 posto. Na kraju, ako kućanstvo može ostvariti uštedu od 20 do 25 posto, odobrava se popust od 30 posto. Važno je napomenuti da je točan postotak uštede u izravnoj korelaciji s ostvarenim postotkom popusta.

Oni koji u kućanstvu smanje potrošnju električne energije za 25 do 30 posto imaju pravo na popust od 35 posto. Najveći popust od 40 posto imaju oni koji smanje potrošnju energije za više od 30 posto.

Osim popusta kućanstvima za promptno plaćanje računa, dodatno je sniženje od pet posto za kućanstva koja u mjesečnom obračunu povećaju uključenost u nižu tarifu za minimalno pet posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Prema pisanju kurir.rs, “Elektroprivreda Srbije” aktivno radi na modernizaciji i unapređenju segmenta odnosa s korisnicima. Kao dio sljedeće faze digitalizacije, tvrtka planira predstaviti svoju mobilnu aplikaciju “Bill Insight” do početka 2024. godine.

Sadržaj ove informacije imat će značajnu vrijednost za brojna srbijanska kućanstva, jer se trenutna inflacija mnogima pokazuje kao izazovna. Međutim, treba napomenuti da starija populacija možda nije toliko upoznata s ovim novim sustavom potrošnje i štednje električne energije. Stoga je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ovoj populaciji pružila iscrpna objašnjenja o naplati i uštedi električne energije.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here