Anita Mandić, popularna TikTokerica iz Hrvatske, našla se opčinjena Indijcem, a njihova je veza cvjetala nevjerojatne tri godine. Na kraju je Anita donijela hrabru odluku da krene na putovanje u Indiju, željna upoznati obitelj svog partnera i uroniti u ljepotu tradicionalnog indijskog vjenčanja. Nije ni slutila da će ovo putovanje postati ključni trenutak u njenom životu, jer je naišla na svijet običaja i tradicije koji su bili potpuno različiti od onih na koje je navikla na Balkanu.

Anita je ispričala vrhunac njihove ljubavne priče koja se manifestirala u organizaciji dvaju vjenčanja – jednog u Hrvatskoj, a drugog u Indiji. Po dolasku u Indiju, dočekala ju je njegova obitelj uz bujan prijem uz ritmične udare bubnjeva i obilje cvijeća. To je obilježilo njezin prvi susret s budućim svekrom i svekrvom.

Anita, koja nije bila upoznata s konceptom, bila je iznenađena kada je saznala da indijsko vjenčanje traje tri puna dana, a svaki je prepun jedinstvenih ceremonija i slavlja. Na njezino iznenađenje, mladenka i mladoženja nose više odjevnih kombinacija tijekom svečanosti, ukupno više od dva kompleta dnevno.

Anita je posvetila nevjerojatnih 14 dana pronalaženju svoje savršene vjenčanice, tradicionalne lenge, čija je cijena bila oko 280 eura. Važno je napomenuti da, za razliku od balkanskih tradicija, mladi par zajednički odabire i kupuje svoje vjenčano ruho.

Anita je istaknula kako su je roditelji pratili na putu u Indiju, gdje su ih njegovi roditelji srdačno primili, unatoč nekonvencionalnom načinu komunikacije. Istaknula je važnost ceremonijalnog nanošenja kane na mladenkino tijelo, što je njegovana tradicija i služi kao ukras tijekom vjenčanja.

  • Dan vjenčanja započeo je nanošenjem kane, tradicijom koju poštuju ne samo mladenke, već i mladoženja, iako u manjoj mjeri. Izrada zamršenih tetovaža trajala je sat vremena, a Anita je strpljivo čekala da se osuše. Nakon toga je uslijedila ceremonija “rampuja”, koja je uključivala molitvu Bogu Ramu, koja se neprimjetno pretvorila u živopisno plesno slavlje. Tijekom cijele ceremonije suzdržavalo se od alkohola u znak poštovanja prema bogovima, jer se u njihovoj prisutnosti smatra nedoličnim ponašanjem.

Službeni dio vjenčanja započeo je drugog dana, obilježen podjelom pozivnica. Prije toga, događaji su bili ograničeni na članove uže obitelji. Prema indijskim tradicijama, određeni segmenti ceremonije isključivo su namijenjeni rođacima mladenke i mladoženje, no Anitina znatiželja navela ju je da poželi svjedočiti svakom aspektu. Jedan značajan ritual uključivao je nanošenje kurkume na novovjenčani par, jer se vjeruje da daje brojne zdravstvene prednosti.

Glavna atrakcija večeri, poznata kao Sangit, vrtjela se oko živahnog plesa i zadivljujuće zabave. Zauzevši središnju pozornicu, mladenci su se uključili u divnu sesiju pitanja i odgovora s domaćinom, dok su se gosti s oduševljenjem pridružili veselju plesa i pjesme. Anita je istaknula važnost udobnog odijevanja jer je večer bila ispunjena neprekidnim plesom.

Na ceremoniji su paru uručeni novčani darovi, obično oko 20 eura svaki, što se pojedinačno možda ne čini puno, ali zajedno su prikupili otprilike 1000 eura.

Vrhunac indijskog vjenčanja, posljednji dan, obuhvaća ključne trenutke svadbene ceremonije i svečane večere. Mladoženja svečano ulazi na veličanstvenom konju ili u elegantnoj kočiji, uz ritmične udarce bubnjeva. Sama ceremonija je niz značajnih rituala, kao što je obilaženje svete vatre i prinošenje šake mirisne piljevine plamenu.

Anita je nabavila mangal sutru, ogrlicu ukrašenu perlicama i privjeskom, kao dio vjenčanog kompleta. Prema tradiciji, svi sudionici vjenčanja morali su izuti svoju obuću, a ovaj običaj se proteže i na mladenkine sestre i prijateljice koje su zaigrano bježale s mladoženjinim cipelama. Kako bi ih preuzeo, mladoženja mora platiti.

  • Nakon završetka ceremonije, Anita i njezin suprug stigli su u rezidenciju, gdje su dočekani od srca. Unutrašnjost kuće krasio je trag nježnih cvjetnih latica, a Anita je pozvana uroniti stopala u ceremonijalnu zdjelu s vodom. Nakon što je prešla stazom posutom laticama, nastavila je obilaziti kućni hram, nakon čega su se svi prisutni prepustili veseloj gozbi i svečanostima.
Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here