Kada se radi o pripremi zimnice, kiseli kupus je ključni sastojak koji neizostavno morate imati. Ako planirate ove godine prirediti zimsku zalihu iz vrta, važno je osigurati da celi proces kiseljenja bude pravilno obavljen kako biste izbegli moguće kvarenje.Kada birate kupus za kiseljenje, preporučljivo je odabrati srednje i kasne sorte bijelog kupusa, jer imaju veći sadržaj šećera, što je ključno za proces fermentacije. Važno je paziti da glavice kupusa budu debelih i čvrstih listova, izbegavajući upotrebu bilo kakvog oštećenog ili bolesnog lišća.

 

 

Prilikom kiseljenja kupusa za pripremu kiselog kupusa, dodavanje soli je ključno kako za ukus, tako i za očuvanje. Uobičajeno se preporučuje jedna kašika soli za svaki kilogram upotrebljenog kupusa. Osim soli, recept obično uključuje i šećer, u omjeru od otprilike 100 grama po kilogramu kupusa.Ako bačva nije dostupna, staklene tegle ili emajlirane posude takođe mogu biti prikladne alternative. Važno je izbegavati upotrebu aluminijskih posuda, jer mogu izazvati promenu boje kupusa i neugodan ukus. Tokom perioda kiseljenja, koji obično traje između 2-7 dana, bitno je redovno uklanjati penu koja se može formirati na površini. Ovaj korak posebno je važan za seckani kupus.

 

 

Međutim, ako kiselite cijele glavice kupusa, morate ostaviti najmanje dve sedmice da se proces završi.Ovo prošireno vreme je neophodno kako bi se osiguralo pravilno kiseljenje celih glavica. Moguće je kiseliti kupus bez soli tako što ćete jednostavno napuniti posudu kipućom vodom i ostaviti je pod pritiskom. Ipak, važno je biti oprezan jer ova metoda rezultira kiselim kupusom koji ima kraći rok trajanja u poređenju s tradicionalno ukiseljenim kupusom, budući da so deluje kao prirodni konzervans.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here