Kada je u pitanju borba protiv ekstremnih vrućina tokom putovanja avionom, dr. Goran Milosavljević, iskusni stručnjak za hitnu medicinu, nedavno je dao nekoliko zanimljivih savjeta. Pažljivim promatranjem, utvrdio je da visoke temperature mogu rezultirati umorom i dehidracijom, što navodi pojedince, posebno one koji žive u stanovima, da se previše oslanjaju na klima uređaje. Međutim, upozorava na stalnu upotrebu klima uređaja jer to može imati štetne efekte. Zanimljivo je da otkrića dr. Milosavljevića otkrivaju da spavanje sa uključenom klimom donosi neočekivane rezultate.

Kada doživljavate visoke temperature, važno je prakticirati umjerenost. To podrazumijeva izbor lako probavljive hrane i povećanje unosa voća i povrća. Hidratacija treba biti održavana, a preporučljivo je da unutrašnju klimu prilagodite vanjskoj temperaturi, savjetuje dr. Milosavljević. Iznenađujuće, doktor također predlaže korištenje klima uređaja tokom spavanja, ali ne u neposrednoj blizini. Prema njegovim riječima, potrebno je omogućiti klima uređaju da radi u susjednoj prostoriji. To je zato što ako se ne ohladite kako treba, to će spriječiti odmor sljedećeg dana. Ipak, nije preporučljivo spavati u prostoriji u kojoj klima uređaj stalno radi.

Kako biste izbjegli bilo kakvu nelagodu ili ukočenost uzrokovanu hladnoćom, preporučuje se da uključite klima uređaj samo prije spavanja i isključite ga nakon toga. Zanemarivanje toga može dovesti do toga da se probudite s osjećajem nelagode ili ukočenosti u tijelu. Dr. Goran Milosavljević istaknuo je važnost prepoznavanja štetnosti vrućine i potrebe za adekvatnim odmorom tokom dana. Strogo je preporučio da se traži utočište u hladnom okruženju jer je to jedini način obnavljanja energije za sljedeći dan. Dok starijim osobama savjetuje se da ne izlaze vani tokom najvećih vrućina, doktor je predložio obavljanje neophodnih poslova u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Nepravilna upotreba klima uređaja može dovesti do raznih zdravstvenih problema, posebno za osobe sa osjetljivostima ili kardiovaskularnim problemima.

Trebalo bi uzeti u obzir da, pored kardiovaskularnih problema, osobe mogu također iskusiti ukočenost mišića lica i nelagodu u vratu kao posljedicu stezanja mišića u hladnim vremenskim uvjetima. Kako bi se ublažio pojava takvih problema, zdravstveni radnici naglašavaju važnost izbjegavanja naglih promjena između toplih i hladnih okruženja. Preporučuje se da se provede kratak period u neklimatiziranoj prostoriji nakon izlaska iz klimatiziranog prostora, omogućavajući tijelu da se prilagodi promjeni temperature. Osim toga, liječnici naglašavaju potrebu za održavanjem ispravnog rada i adekvatno čišćenog sistema klimatizacije kako bi se potencijalne komplikacije svelo na minimum za osobe sa astmom, djecu, one s hroničnim bolestima, pa čak i za one koji su općenito zdravi.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here