Vjerovatno ste do sada primjetili kako se dlačice mogu pojavljivati i na najneobičnijim mjestima , odnosno dijelovima tijela. Neke dlačice na tijelu imaju svrhu ,kao što su obrve i trepavice , dok neke na pojedinim dijelovima tijela i nemaju nikakvu svrhu i nisu nam potrebne .

 

 

Ako imate dlačice na nožnim prstima , one vam govore nekoliko stvari o vašem zdravlju:

1.Cirkulacija vam nije idealna – Ako nemate niti jednu dlačicu na vašim nožnim prstima , to govori da vam nije dobra cirkulacija. Na ovom dijelu tijela je normalno imati bar nekoliko dlačica.

2.Hormonalne promjene – Ukoliko prolazite kroz neke hormonalne promjene , dlačice na prstima mogu postati grublje i tamnije.Ako su dlačice nekada u mladosti bile svjetlije , to nikako ne znači da će s godinama postati tamnije , to je prirodni slijed događaja.

3.Sindrom policističnih jajnika – Ovaj sindrom može dovesti do toga da imate neželjene dlačice na određenim dijelovima tijela , zbog nivoa androgena u tijelu. Potrebno je da čim prije potražite liječničku pomoć jer sindrom policističnih jajnika zna biti veoma opasan , također utiče na nepolodnost.

 

 

4.Dlačice su povezane sa genima – Ako vaši roditelji također imaju dlačice po prstima , onda nije neobično da ih i vi imate.

5.Imate dobru cirkulaciju-Nedostatak dlačica ukazuje da je cirkulacija slaba . Međutim ako imate dosta dlačica na nogama i prstima to znači da imate veoma dobru cirkulaciju.

6.Imate periferne vaskularne bolesti- Jedan od uzroka slabe cirkulacije je periferna vaskularna bolest. Perifernu vaskularnu bolest mogu izazvati aterosklerza , zapanjenski procesi u zidu arterija i embolusi ili krvni ugrušci.

Dlačice na prstima i nogama mogu biti bezazlene , a mogu ukazivati na neku anomaliju u organizmu , pa je bolje u svakom slučaju provjeriti kod doktora.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here