Ovih dana gotova cijela Srbija praznuje . Porodice i prijatelji se sastaju kako bi zajedno proslavili jedan od najvećih pravoslavnih praznika Vaskrs. Naime , u Novom Pazaru je situacija nešto specifičnija , jer u ovom mjesecu pravoslavci i muslimani zajedno slave praznike , Bajram , Vaskrs , Ramazan i Uskrs , sve u jednom mjesecu.

 

 

Inače je Novi Pazar poznat po multikultoralnosti , i to je ono što ovaj grad čini tako posebnim . Naime , bez obzira na vjeru i naciju , u ovom gradu žive ljudi u ljubavi , a jedan takav primjer su Danijela i Mubera , koje kažu da su jedna drugoj podrška u dobru i zlu. Mubera i Danijela su prijateljice , one prave za cijeli ivot. Mubera zna da može na Danijelu da računa u svako doba dana i noći , i veoma je sretna što takvog prijatelja ima pored sebe .

 

 

Mubera za medije istakla da njoj uopšte nije važno da li se neko zove Sulejman ili Marko , bitno joj je kakav je ko čovjek, a kojem se Bogu moli to joj ni najmanje nije bitno . Poznato je da u Novom Pazaru preovladavabošnjačko stanovništvo , ali se ne osjeća nikakva razlika , i Mubera ističe da ima mnogo prijateljica koje su pravoslavne vjere i odlično se slažu. Danijelaje 76.godište i ispričala je da je u njeno vrijeme , kada je ona išla u školu , nikakve razlike u vjeri nisu postojale , ali brak između muslimana i pravoslavaca nije bio dozvoljen, ali danas je Danijelina kćerka ta koja se udala za muslimana . Ona je istakla kako joj nije bilo svejedno te je to teško prihvatila , ali sada ima unuku i kada je vidi ona sve zaboravi. Danijela i Mubera proslavile su Uskrs za nekoliko dana proslavit će i Bajram zajedno.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here