Osnovna briga za pojedince koji se upuštaju u međunarodna putovanja obično se fokusira na financijski aspekt. Troškovi kao što su smještaj, obroci, komunalije, prijevoz i druge osnovne potrebe pažljivo se proračunavaju i planiraju za tu svrhu. Koliko novca stvarno treba? Da li je riječ o nekoliko desetina ili tisuća eura? Damir Lenart već pet godina boravi u Njemačkoj, preciznije u Baden-Badenu, južnom gradu blizu granice sa Francuskom.Redovito dijeli videozapise na internetu koji prikazuju život i rad u Njemačkoj, a prije izbijanja sukoba u Ukrajini, govorio je o prosječnim prihodima i rashodima u Njemačkoj. Vaš grad ima značajnu ulogu. Na početku ističe važnost mjesta stanovanja, naglašavajući da život u većem gradu poput Minhena rezultira većim troškovima, ali i većim plaćama. S druge strane, boravak u pristupačnijim područjima odražava se nižim primanjima. Prije izbijanja rata, objavio je dodatni video koji pokriva troškove života u Njemačkoj. Krenuvši od prvog segmenta, pri dolasku u Njemačku, cijena najma trosobnog stana za obitelj, bez grijanja, iznosi oko 700 eura, uključujući dodatnih 200 eura za režijske troškove. Prije useljenja, potrebno je unaprijed platiti ukupno 2.100 eura, što odgovara trostrukoj mjesečnoj najamnini. Dakle, kako bi osigurali stan, potrebno je izdvojiti ukupno 3.000 eura. Također, trošak opremanja stana je još jedan financijski faktor. Damir objašnjava da pronalaženje stana predstavlja izazovan zadatak zbog velike potražnje, te često koristi veze i grupe na društvenim mrežama.

 

 

 

 

Također, naglasio je da se najam i režije obično podmiruju na početku svakog mjeseca, s posebnim obračunom troškova električne energije. Prema Damirovim riječima, važno je biti svjestan da iznajmljivanje stana bez centralnog grijanja može rezultirati visokim računima za struju, posebno u slučaju korištenja električnih bojlera i peći. Stoga Damir izričito odvraća od takvih stanova zbog neisplativosti. Umjesto toga, preporučuje se odabir stana s kotlarnicom koja može osigurati i toplu vodu i grijanje. Ako stan nema sustav grijanja, Damir sugerira potpuno izbjegavanje takvih opcija.Osiguranje ima ključnu ulogu u životu, kako Damir ističe. Osnovno osiguranje, čija cijena iznosi 10 eura, važno je i ne bi ga trebalo zanemariti. Živite li u Njemačkoj, pravna zaštita osiguranja je obavezna, s cijenom od 35 eura, štiti vas od potencijalnih tužbi, sudskih sporova i svih ugovornih obveza.Prilikom useljenja u novi stan, bitno je imati tri ključne stvari, prema Damirovim riječima. Internet, čiji trošak obično iznosi oko 40 eura, mobilni telefon, s očekivanim troškom od otprilike 80 eura, te kupovina automobila, koja može biti povoljna u Njemačkoj, često su prioriteti za mnoge koji se sele zbog rada u toj zemlji. Kupovina automobila u Njemačkoj može se pojednostaviti slijedeći najpraktičniji dostupan pristup. Ova proces je jednostavna, posebno ako vam je potreban automobil za povratno putovanje. U roku od samo šest mjeseci možete steći svoj san automobil, osim ako trenutno niste u probnom razdoblju. Mjesečna rata za auto iznosi samo 200 eura. Ali, ako je vaš cilj Audi A6 s moćnim 3.0 motorom, cijena može varirati između 500 i 600 eura. Osiguranje automobila, s druge strane, košta oko 60 eura, ali može ići do 120 eura.

 

 

 

Prema Damirovim riječima, pametno je odabrati skuplje modele s potpunim kasko osiguranjem. Troškovi hrane mogu značajno varirati. Za pojedince koji favoriziraju uštedu i žele dobro opskrbljenu kuhinju, proračun od 400 eura mjesečno dovoljan je za osnovne namirnice. Međutim, oni koji preferiraju bogatiji izbor i spremni su trošiti bez ograničenja, možda će trebati oko 800-900 eura. Važno je napomenuti da točan iznos potrošen na hranu vrlo subjektivan i varira od osobe do osobe.Ukupni iznos mjesečnih izdataka doseže 2.100 eura. Uz dodatnih 100 eura za gorivo i 100 eura za nepredviđene razne troškove, ukupni mjesečni trošak iznosi oko 2.300 eura. Damir zaključuje da se s kućnim budžetom od 3.000 eura može udobno živjeti. Dodatno, tvrdi da vozači imaju prednost jer su visoko zaposleni i dobro plaćeni.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here