Njemačka je poznata po izuzetnim poslovnim prilikama, a mnogi su pojedinci obavijestili svoje najbliže ili poznanike da se tamo može ostvariti egzistencija, pod uslovom da postoji želja za tim. Analizirajući statistiku, primjećuje se da je gotovo milion ljudi napustilo ovaj region u posljednjim godinama, što predstavlja značajan broj koji se ne može zanemariti.Podaci ukazuju da većina onih koji su emigrirali čine mlađe generacije koje traže poslove u inostranstvu zbog nedostatka perspektive u matičnoj zemlji. Iako su stekli visoko obrazovanje i završili školovanje, suočavaju se s izazovom zaposlenja. Ovaj nedostatak prilika odražava tamnu sliku budućnosti.Nakon dugotrajne potrage za poslom, većina pojedinaca odlučuje se za upis na medicinsku školu sa skraćenim radnim vremenom kako bi konačno osigurali pozicije medicinskih stručnjaka u njemačkim institucijama.

 

 

 

 

Postojao je veliki interes javnosti za status ove Bosanke, što nas je potaklo da ga u potpunosti prenesemo. Nakon izlaska iz sigurnog okvira maternice, vaš um preplavi niz razmišljanja. Pitamo se hoćemo li posjedovati potrebne vještine za snalaženje u ovom novom postojanju, jesmo li dovoljno razvijeni i kompetentni.Pitamo se hoće li nas drugi prihvatiti, hoćemo li doživjeti iste jednostavne radosti i pravo druženje kao u rodnom gradu. Razmišljamo o sposobnosti prilagodbe i aklimatizacije. Kada sve bude rečeno i učinjeno, razmišljamo o tome hoće li žrtve koje podnosimo za ovu avanturu biti opravdane, jesu li nagrade koje dobijemo dovoljne. Važno je predvidjeti i biti spremni na kompromise koji se mogu pojaviti, ali prednosti su očito vrijedne toga.Imao sam priliku povezati se s više porodica koje su krenule na ovaj put, i njihova iskustva su bila izuzetno pozitivna i ispunjena. Iako redovno plaćamo kavu tijekom posjeta rijeci, trgu ili šetalištu, razmatramo što bismo trebali poduzeti u trenutnoj situaciji. Živimo već četiri puta udobnije nego kod kuće, ali se ipak žalimo na običnu bol u uhu. Kada osjećamo čežnju za bakom i djedom, kratko putujemo sedam dana i uživamo u jednostavnim zadovoljstvima. Čak i produžavanje odmora na dva tjedna čini nam se ogromnim. I ne, nisam pretjerao.

 

 

 

 

Zašto sva ova gužva? Za one koji su zabrinuti za duhovno blagostanje pojedinaca, važno je naglasiti da izraz “četiri puta bolje” obuhvata mnogo više od materijalnog unapređenja. U mnogobrojnim člancima i objavama naišao sam na još jedan s čestom temom: “Da, postoje unosnije prilike, ali život ne može biti gori od ovoga, draga braćo i sestre!”Živeći isključivo za osnovne potrebe, Švabo ostaje nesvjestan prave suštine života; kao rudar zarobljen u tami, nije sposoban primijetiti svjetlost, a kamoli uživati u radosti postojanja ili jednostavnoj šoljici kafe. Nedostatak prijateljstava direktno je povezan s nedostatkom raspoloživog vremena, gotovo kao stanje nepostojanja. Dozvolite mi da vam pružim brz uvid u život Švabe, koji je lišen vitalnosti i radosti koje pruža balkanski način života.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here