U nastavku našeg današnjeg članka ćemo detaljnije razmotriti važnost doručka kao najvažnijeg obroka u danu. Doručak predstavlja ključni početak dana, jer utiče na naše celokupno funkcionisanje. Ako ne započnemo novi radni dan na odgovarajući način, ostali obroci kasnije neće biti efikasni. Dr. Vojislav Perišić, priznati stručnjak iz Srbije, nedavno je na nacionalnom radiju govorio o tome kakav bi doručak trebalo da bude za optimalno zdravlje.

“Naše kalorijske potrebe su veće tokom zime, ali trebamo biti oprezni da se ne prejedamo. Ujutru se pije rakija, obično vruća u Šumadiji i drugim regionima. Međutim, ova praksa može preopteretiti naš organizam”, objasnio je dr. Perišić.

Ako se bavimo fizičkom aktivnošću i sagorimo veliki broj kalorija, tada je drugačija situacija. Međutim, za one koji većinu vremena provode sedeći u kancelariji, neće sagoreti sve kalorije koje unesu. Kalorijski unos treba prilagoditi našim potrebama, a ne samo našim željama. Postoje hormoni, poput grelina i leptina, koji regulišu osećaj gladi i sitosti. Grelina je odgovorna za osećaj punoće u želucu, a ne za unos kalorija. Ako napunimo želudac hranom niskog kalorijskog sadržaja, grelin će nam poslati signal da smo siti. Stoga je bolje da naš doručak bude obogaćen vlaknima”, naglasio je dr. Perišić.

Dr. Perišić takođe je istakao da osobe koje se stalno žale na hladnoću najčešće imaju slab ili nezdrav doručak. Evo kako on preporučuje da doručak izgleda: “U pravu ste kada kažete da je doručak glavni obrok dana. Treba nam dovoljno kalorija i energije za ceo dan. Preporučeni unos za doručak iznosi 1.200 kalorija. Za neke ljude to predstavlja ukupan dnevni unos, dok je optimalno za odrasle između 1.600 i 1.800 kalorija”, objasnio je dr. Perišić. “Ono što trebate učiniti je da pojedete obilan doručak, obavezno uključujući jedno jaje. Na taj način unosite manje kalorija, ali visokokvalitetne gradivne materijale poput lipida i proteina. Dodatno, možete pojesti jedan komad hleba s maslacem, slanine, punomasno mleko i punomasni sir. U potpunosti trebate pojesti sve ove namirnice, jer čine izvrstan doručak bogat kalorijama”, savetuje dr. Perišić.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here