Danas žemo govoriti o napitku koji je najpopularniji na našim prostorima , a to je svakako kafa. Kafa je definitivno neizostavan element jutarnje rutine kod većine balkanaca , koji čaj konzumiraju isključivo kada su bolesni . Glavni sastojak kafe je kofein , koji je zbog svog veoma snažnog djelovanja postao predmet svakodnevnog istraživanja.

 

 

Neka istraživanja su pokazala kako kofein đteti organizmu , dok druga istraživanja pokazuju da nema toliko negativan uticaj ukoliko se koristi umjereno.
Stvarni sadržaj kafe varira ovisno o tome da li se odlučite konzumirati 3U1 ili pak 2U1 , pa su ih proizvođači tako i nazvali.

 

Ako se odlučite za konzumiranje 3U1 kafe , onda treba da znate da je sadržaj šećera u tom napitku preko 50 % , ili što je otprilike oko 3,5 kašičice , što znači da obratrite pažnju koliko takvih napitaka dnevno konzumirate , jer svi znamo da se prevelika konzumacija šećera ne preporučuje , odnosno da se smanji na 6-7 kašičica dnevno.

 

 

Ako imate zdravstvenih problema , onda morate dobro pripaziti pri konzumaciji kafe kao napitka , jer može da uzrokuje naglo povećanje glukoze u krvi , kao i lučenje inzulina u gušterači , dolazi do naglih promjena raspoloženja , a može uzrokovati i nakupljanje masnih naslaga . Kada sagledamo sva ova istraživ.anja , možemo zaključiti da kafa baš i nije piće koje bi se smjelo olako preporučiti za konzumiranje

 

 

Ko ima problema sa krvin sudovima , kao i visokim pritiskom i lošom cirkulacijom , kafa za njega nije nikako dobar izbor . Šta vi mislite o ovoj temi ? Da li Vi konzumirate kafu u prekomjernim kolićinama i kako se osjećate nakon popijene jedne šoljice više ?

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here