Kada nas zaustavi saobraćajna policija ,bilo da se je u pitanju rutinska kontrola ili čak nešto drugo ono što je svima poznato je to da nam policajac uvijek prilazi sa zadnje strane automobila , a vi kao vozač u retrovizoru imate priliku vidjeti kako vam policajac dodiruje gepek ili neki drugi dio automobila. Da li ste ikada razmišljali zbog čega to rade ?

 

 

U današnjem članku ćemo Vam otkriti razlog , koi je genijalan. Naime , ako vozač napravi neko krivično djelo , u toku samog zaustavljanja ili kasnije , bilo da povrijedi policajca ili nekog drugog , značajan dokaz predstavlja otisak prsta koji je policajac ostavio na automobilu. Otisci prstiju mgu dokazati da je policajac prišao automobilu , te imao susret sa određenim vozačem. Također ako se desi da vozač ostavi svoj automobil i pobjegne , može se identifikovati na osnovu njegovih otisaka prstiju na automobilu.

 

 

Još jedan od razloga zbog čega policajac dodiruje gepek , jeste taj da provjeri da li se neko nalazi u njemu, odnosno da li je neko kidnapovanje u pitanju. Ova procedura se razvila kako bi poicajci malo uplašili vozača i ostale u vozilu. vo se dešava i u slučaju da vozač skriva neke zabranje supstance ili oružje , pa će odmah početi da skriva i prije nego li policajac stigne do njega , a neočekivano kuckanje ga može zbuniti, te poveća šansu za hvatanje u ilegalnoj radnji. Naime , policajci ne dodiruju samo gepek , već i zadnji daleki automobil , iz potpuno istog razloga , a u nekim situacijama im također daje dovoljno vremena da procjene situaciju , odnosno da li ima opasnosti.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here