Žena po imenu Džordži Holand , doživjela je moždani udar , kada je imala samo 17.godina . Naime , ona je ispričala da joj se prvi simptom pojavio kada je išla na ples. Imala je uobičajnu rutinu , a samo u jednom trenutku je osjetila da joj se gubi vid . Bila je sigurna da se radi o migreni , jer je u to vrijeme imala često i glavobolje. Ona je zanemarila upozorenje te se uputila kući , nadajući se da će joj biti bolje kada malo odspava.

 

 

Međutim , nakon odmora , simptomi se nisu povukli , pa je nakon samo nekoliko dana Džordži počela nerazumn da govori , te se nije mogla sjetiti određenih riječi. Ove promjenje su primjetili njen otac i brat, nakon čega su je odmah odveli u bolicu . Tada je saznala da je imala moždani udar i sada želi da upozori sve ljude da nikada ne ignorišu simptome , jer im to možda spasi život.

 

 

Džordži je tada rekla : “Od moždanog udara živim svaki dan kao da mi je posljednji , jer to zaista može i da bude . Nikad prije moždanog nisam imala bilo kakvih zdravstvenih problema .”
Doktori objašnjavaju da gubitak vida , zaista može da bude jedan od prvih simptoma moždanog udara. Moždani udar je vodeći uzro smrtnosti u Srbiji , a prepoznavanje simptoma je ključno za krajnji ishod. Moždani udar je prekid dotoka krvi u mozak , bilo zbog zapušenja okluzije krvnog suda , što je najčešći slučaj .Tada moždano tkivo ne dobija vrlo važne supstance , kao što su kiseonik , glukoza , važne masne kiseline i u toku nekoliko minuta dolazi do odumiranja nervnih ćelija.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here