Najnovija istraživanja Radne skupine za zaštitu okoliša pokazala su da postoji više od sto vrsta pesticida koji se koriste u uzgoju i čuvanju hrane . Stiglo je proljeće , a svi znamo da je to period kada sadimo povrće kao i voće , i trebate da budete upoznati sa tie koje voće i povrće u sebi ima najviše pesticida , te koje sadrži otrovnu hemikaliju koja je štetna za zdravlje djece , kao i odraslih.

 

 

Tokom svog gostovanja na Prvoj TV , dr. Filgud , je gledaoce upoznao s pojom pesticida , govoreći o njihovoj rasprostranjenosti i mjesima gdje ima najviše usijeva. Doktor je objasnio da su pesticidi proizvodi koji se koriste za suzbijanje štetnika koji su hemijske ili biološke prirode , i primjenjuju se na biljke . Neka istraživanja pokazaju da bi usljevi bili 70% manji bez pesticida . Postoje tri vrste pesticida : fungicidi , koji cijljaju na gljivice , insektocidi , koji uništavaju insekte i herbicidi koji djeluju na korove.

 

 

Prema riječima dr.Filgud , pesticidi ako se koriste pravilno nebi trebali uticati negativno na zdravlje ljudi . Međutim kako bi se povećao profit oni se često zloupotrijebe . Doktor preporučuje da se prije konzumiranja voća i povrća , obavi uklanjanje pesticida sa istih. To ćete postići tako što ćete voće i povrće namakati u vodi otprilie 30 minuta . Salatu trebs prati list po list , kako bi se uklonili pesticidi potpuno. Voće i povrće sa najviše pesticida su : ljuta paprika , jagode , špinat , rajčica , breskva , krompir , jabuka , nektarina , kruška grožđe , slatke paprike , trešnje i celer.Dok su luk , grašak , patlidžani , brokula , kupus i gljive smatrani proizvodima sa najmanjom razinom pesticida.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here