U posljednje vrijeme, primjećuje se trend popularnosti određenih imena u Srbiji, iako istina je da ona zapravo potječu s Bliskog istoka. Odabir imena za bebu je zabavan dio pripreme prije rođenja, a mnogi roditelji shvaćaju odgovornost koju imaju jer znaju da će to ime pratiti njihovo dijete cijeli život i biti sastavni dio njegovog identiteta. Trendovi se neprestano mijenjaju, a trenutno su najpopularnija kratka i neobična imena koja imaju nekonvencionalno značenje, pogotovo za djevojčice. Unatoč tome što neki roditelji preferiraju klasična i tradicionalna imena, sve više srpske djece nosi imena koja potječu s Bliskog istoka. U nastavku otkrivamo tri najpopularnija imena koja se često dodjeljuju djevojčicama u Srbiji, zajedno s njihovim lijepim značenjima:

Ime Sarah potječe od riječi “sarai”, što znači princeza, vladarica, plemenita žena. Na arapskom jeziku ime Sara znači “ona koja donosi sreću, radost i veselje publici”. Ime Sara ima različite varijacije i popularno je među kršćanima i muslimanima. U Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, ime Sara se posljednjih godina često nalazi među 10 najpopularnijih imena za djevojčice. Mnogi ljudi svojoj kćeri daju ime Sara po bakama, možda nesvjesni koliko je ovo ime drevno i kakvo prekrasno značenje nosi.

Ime Ema je skraćena varijacija nekoliko imena, pa ima više značenja. U Srbiji se često koristi kao skraćenica od imena Emilio, a kod muslimana od imena Emin ili Emir. Potječe od njemačke riječi “ermen”, što znači cjelovit i univerzalan. Ovo ime zaista je lijepo za dijete i nosi posebno značenje.

Ime Hana je arapskog porijekla i znači mudra, iskusna, inteligentna žena. Postoji i priča da je naziv nastao od biljke kane (hannan), što znači “milost”. Ime Hana ima različite oblike u mnogim jezicima, a najčešći oblici u Europi su Hana, Hanna, Hannah. Tijekom prve polovine 20. stoljeća, ime Hannah bilo je relativno popularno u Češkoj, kao i u nordijskim i srednjoeuropskim zemljama, posebno Njemačkoj. Ova tri imena su postala popularna među roditeljima u Srbiji zbog svojih lijepih značenja i međunarodne popularnosti. Ona daju poseban i unikatan identitet djevojčicama, a istovremeno odražavaju kulturnu raznolikost i utjecaj Bliskog istoka na imenovanje djece diljem svijeta.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here