Često smo čuli priče o mladencima koji su se žalili da su dobili prazne kuverte umjesto darova ili novčanih priloga na svom vjenčanju. Jedan od njih je i Milutin iz Čačka, koji je bio u istoj nevolji. Milutin i supruga očekivali su i poklone i kuverte bez potpisa, budući da se često dogodi da se kartica zaboravi u žurbi. Kako bi lakše odredili od koga su darovi i pravilno izrazili zahvalnost, Milutin je odlučio da ih odvoji od ostalih darova. Međutim, iznenađenje ga je sačekalo kada je njegov prijatelj Đole umjesto tostera uzeo televizor. Đole je smatrao da to nije ispravno i izrazio je svoje negodovanje riječima: “Nije fer.”

Milutin i njegova supruga su brojali novac dok su otvarali poklone i naišli su na šalu. Tako su otvarali kuverte, a pojedinci su davali koliko su mogli – 20, 30, 50, 100 eura… Svaka osoba prema svojim mogućnostima. Njegov bliski prijatelj iz vojske, koji je imao financijskih problema, stavio je u kuvertu poruku u kojoj je pisalo: “Dat ću ti 50 eura.” I istinito, nakon šest mjeseci, zaista mu je dao novac. Onda je došla “obična kuverta, kao one za račune”. Nakon otvaranja – ništa. Milutin je pomislio: “Bože, ovo se stvarno događa.” Pitao je suprugu sumnja li tko bi to mogao biti, ali je ona odgovorila negativno.

Osjećaj izdaje jako ga je pogodio i odlučio je dovesti muku do kraja. Krug mogućih krivaca se suzio, ostali su samo bliski rođaci. Na kraju je nazvao i posljednjeg na spisku. “Nazvao sam ga telefonom, rekonstruirajući cijeli slijed događaja – osjećao sam duboki sram, izražavajući zahvalnost ne znajući točno na što… itd., a onda je nastala tišina… Na drugom kraju linije, on je šutio. Nastavio sam s pitanjem (kako bih mu olakšao neugodnost, suzdržat ću se od spominjanja imena): Zašto šutnja? Što se dogodilo? A onda je on počeo mucati.”

Nakon toga, priznao je da je izgubio njegovu karticu, pa je stavio 200 eura u kuvertu i ostavio nešto novca svojim poznanicima kako bi ga isplatili. Sve je postalo jasno Milutinu. Zahvalio mu je na prisutnosti na vjenčanju i primijetio: “Prijatelju, trebao si me obavijestiti da si financijski nesposoban; ne bi bio problem… Hajde, dignimo čašu u tvoju čast.” Taj prijatelj više se nikada nije javio, niti ga je Milutin kontaktirao.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here