U japanskom gradu Nagasaki su uposlenici u zoološkom vrtu i botaničkoj baši Kujušima bili šokirani kada se prije dvije godine mamunica koja je bila stara 12 godina , od vrste gobona , poroila iako u kavezu pored nje nije bilo mužijaka godinama.

 

 

Provedena je unutrašnja istraga koja je završena nedavno , i koja je otkrila šta se ustvari tačno desilo. Na mladunčetu koje je dobila Momo jr urađena DNK analiza i došlo se do saznanja da je njen otac gibon koji se zove Ito , i čiji se kavez nalazi odmah do kaveza gdje je smještena majmunica Momo. Oni su se kako navode radnici zoološkog , parili kroz rupu koja se nalazila na kavezima između njih a dijagonala te rupe je samo devet milimetara i mngi se pitaju kako su u ovome uspjeli.

 

 

O cijelom slučaju oglasio se direktor zoološkog vrta Hideki Hisano , koji je rekao da je na zemlju stigao jedan vrijedan život i da će osoblje nastaviti da se brine o njemu , te da se nadaju da će lijepo i dugo živjeti. Mladunče gibona je teško oko dva kilograma i sješteno je u Mominom kavezu , te raste pored svoje majke . Inače giboni spadaju u porodicu primata i prije je ona imala samo jedan rod iz kojeg su kasije izdvojena još tri pa se tako danas giboni mogu svrstati u četiri roda .
Njihovo prirododno stanište odnosno područje koje naseljavaju je od sjeveroistoka Indije i južne Kine na sjeveru , pa sve do Indonezije uključujući ostrva Java , Borneo i Sumatra , na jugu u tropskim i suptropskim kišnim šumama.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here