Ališa Barnfild, 17-godišnja djevojka iz Jorkšira, suočava se s teškom zdravstvenom situacijom koja je značajno utjecala na njezin život. Dijagnosticirana joj je rijetka bolest poznata kao Kijarijeva malformacija, koja uzrokuje zatezanje ligamenata u kičmi i povlačenje moždanog tkiva prema kičmenoj moždini. Ovo stanje donosi snažne glavobolje, osjetljivost na buku i svjetlost, a postoji i rizik od paralize ili unutrašnje dekapitacije, što bi označavalo prekid veza između lobanje i kičme.

Ališa je snalaženje u svakodnevnom životu otežalo i prisilila je da se povuče u tamnu sobu kako bi izbjegla svjetlost i minimizirala bol od zvukova. Ovo stanje također je značajno utjecalo na njezine životne planove, budući da je željela studirati pravo i postati uspješna odvjetnica. No, Kijarijeva malformacija promijenila je smjer njezinog života i stavlja je pred izazovne okolnosti.

Nažalost, Ališa nema pravo na operaciju u okviru zdravstvenog sustava u Velikoj Britaniji, pa se mora obratiti klinici u Barceloni radi kompleksnog zahvata. U Velikoj Britaniji se primjenjuje metoda dekompresijske operacije, koja uključuje uklanjanje dijela kosti kako bi se smanjio pritisak na kičmenu moždinu. Međutim, postoji rizik od ponovnog povećanja napetosti i pojave istih problema u budućnosti. Španski liječnici s klinike Filum Sistem tvrde da njihova minimalno invazivna tehnika omogućava uklanjanje osnovnog uzroka bolesti i zaustavljanje daljnjeg napredovanja stanja.

Da bi podvrgla se ovoj operaciji, Ališi je potrebna značajna financijska sredstva. Procjenjuje se da će trošak zahvata iznositi 23.000 funti, od čega je dosad prikupljeno 17.000 funti. Ališa se oslanja na podršku i donacije kako bi ostvarila ovaj zahvat koji bi joj promijenio život. Njezina priča je izazvala zanimanje i suosjećanje ljudi, a internet i društvene mreže igraju ključnu ulogu u prikupljanju sredstava i podizanju svijesti o njezinoj situaciji. Ališa se nada da će uspjeti prikupiti preostali iznos kako bi prošla operaciju i stvorila si šansu za bolji i ispunjeniji život bez stalnih bolova i ograničenja koja joj nametnuta bolest donosi.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here