Upozorenje dva švedska ministra, Karla-Oskara Bolina i Pala Jonsona, da bi njihovi sunarodnici trebali biti spremni za rat u Švedskoj, izazvalo je zabrinutost među građanima, uz optužbe opozicije da se bespotrebno širi panika. O tome je govorila Gordana Antunović, osnivačica udruženja Creative Communication Initiative, u jutarnjem programu Kurir televizije. Iz Geteborga se uključila u emisiju kako bi raspravljala o situaciji u zemlji koja je, nakon dva vijeka mira i neutralnosti te pred vratima NATO-a, suočena s ovakvim upozorenjem. Potvrdila je da su upozorenja o pripremi za rat izazvala određene reakcije, ali izražava svoj dojam da to nije u takvom intenzitetu kako se prikazuje u medijima.

 

 

 

 

“Želim naglasiti da nisam stručnjak, već običan građanin ove zemlje koji već 23 godine živi ovdje. Mislim da je malo prenapuhano ono što mediji izvještavaju, proglašavajući mogućnost rata, kao što obično biva pred takvim događajima” – izjavila je Antunović i nadodala: “Ministar je iznio stav da bi Švedska trebala biti spremna za rat, uz podršku vojske i policije. Međutim, u razgovorima s ljudima u mom okruženju, jasno je da većina ne prihvaća ideju o ratu za Švedsku. Ono što je posebno zabrinulo ljude koji su stekli državljanstvo Švedske jest najava da bi moglo doći do oduzimanja državljanstva onima koji odbiju sudjelovati u potencijalnom sukobu.” Reakcije na upozorenja ministara su intenzivnije zbog dugotrajnog mirnog razdoblja u Švedskoj.

 

 

 

 

“S obzirom na to da Švedska nije bila u ratu dugi niz godina, mnogi su došli u zemlju iz ratom pogođenih područja, uključujući ljude s određenim traumama. Šveđani su, između ostalog, prihvatili one koji su došli s iskustvima rata, ali nikada nisu sami sudjelovali u tom iskustvu. Socijalne mreže su doprinijele širenju svijesti među mladima o potencijalnoj opasnosti. Iako su neki prvo reagirali s nekom vrstom nacionalnog ponosa, čini se da preovladava razum, i nisam uvjerena da bi mladi ljudi željeli sudjelovati u ratu.”

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here