Na tradicionalnom 77. druženju članova Udruženja “Sitneški lažovi”, koje je održano proteklog vikenda, Radovan Rakić je proglašen lažovom godine. Njegova priča o Vaskršnjem postu, posjeti kumovima i nevjerojatnom događaju sa skušama donijela mu je ovu prestižnu titulu.

Radovan je ispričao kako je tokom Vaskršnjeg posta sa ženom otišao kod kumova u Rijeku. Kako bi se pridržavali posta, ponijeli su sa sobom sardine i paštetu. Kada su stigli, kum je za ručak pripremio pašku jagnjetinu. Radovan, poštujući post, otvorio je konzervu skuše, iz koje su, prema njegovim riječima, iskočile dvije živahne ribe u sudoper. Nakon što im je posuo malo soli, ribe su počele plivati i ubrzo se voda zamutila od mrijesta. Sudoper je bio pun mladih skuša. Kum je predložio da ribe puste u more, pa su se uputili na obalu gdje su naišli na Ribarske večeri.

Jedan od prisutnih, zadivljen pričom, nazvao je nekoga i ubrzo su svi brodovi uključili sirene u Radovanovu čast. Proglašen je počasnim građaninom Rijeke i dobio ključ grada zbog “obogaćivanja” ribljeg fonda.

Drugo mjesto osvojio je Vid Babić, dok je treće mjesto pripalo Samiru Kolariću iz Srpca. U takmičenju je učestvovalo tridesetak takmičara, uključujući Radovana Aničića, Radenka Suvajca, Vladu Turčinovića i Mišu Stojića.

Najstariji član Udruženja, Radivoje Suvajac, sa svojih 92 godine, naglasio je važnost očuvanja tradicije i prenošenja na mlađe generacije. “Ovo je lijepo društvo samo ga treba njegovati, a bitno je da se tradicija prenosi na mlađe ljude”, rekao je Suvajac, prenosi Radio Srbac.

Počasni i doživotni predsjednik Udruženja “Sitneški lažovi”, Vid Babić, izrazio je zadovoljstvo nastavkom tradicije koja traje 77 godina. “Dok sam ja živ ova tradicija neće se prekidati. Zadovoljan sam odzivom ali i kvalitetom lažova ove godine. Borimo se da mlade uključimo u naše društvo, nema čovjeka koji ne laže i mislim da će ovo druženje trajati još mnogo godina”, rekao je Babić.

Ovo okupljanje “Sitneških lažova” pokazuje kako jedna neobična tradicija može donijeti radost i zajedništvo u lokalnoj zajednici, uz naglasak na humor i kreativnost.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here