Emir Kusturica o Promjeni Vjere: “Šta Bi na to Rekao Moj Otac Murat?”

U 2015. godini, poznati režiser Emir Kusturica donio je odluku da promijeni svoju vjeru i krsti se, što je izazvalo raznovrsne reakcije javnosti. Dok su neki smatrali da se time vratio svojim korijenima, Bošnjaci su ovaj potez vidjeli kao izdaju.

Kusturica je izjavio: “Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten. Moje predviđanje je da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja”. Objasnio je kako su njegovi preci prihvatili islam kako bi preživjeli pod osmanskom vlašću. Godinama je proučavao istorijske knjige kako bi saznao istinu o svom porijeklu i na kraju zaključio da potiče iz srpske porodice. Njegova želja je bila da, kada umre, ljudi znaju ko je zaista bio.

Pitanje koje se često postavlja je šta bi njegov otac Murat Kusturica mislio o ovoj odluci. Emir je često naglašavao da je njegov otac bio veliki Srbin, zagledan u ideale, što je bio i izvor njegovog identiteta. Iako se Murat zvao po turskom imenu, Emir tvrdi da je bio Srbin, čak i više nego što je on sam mogao podnijeti.

Kulturološki aspekt krštenja bio je posebno važan za Emira. Naveo je kako se njegov literarni i filozofski ideal, Ivo Andrić, vezao za stranu koja je najviše stradala, a Emir je osjećao prirodnu povezanost s onima kojima je najteže.

Kusturica je pojasnio da je odluku o krštenju donio kada je shvatio da je nemoguće ostati Jugoslaven. Ideja krštenja bila mu je više socijalne prirode, jer je njegovo shvatanje religije bilo zasnovano na kulturi religioznosti. Pripadanje tradiciji nije mu bilo teško, jer je vjerovao u Boga kroz kulturu.

Govoreći o svojoj porodici, Emir je istakao da su njegovi preci bili djelimično preobraćeni u islam, ali su i dalje praktikovali pravoslavlje. Tvrdio je da njegov otac Murat, iako ateista, se uvijek izjašnjavao kao Srbin. “Moja porodica djelimično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovijedao islam”, rekao je Kusturica. Dodao je da su njegovi preci 250 godina bili muslimani, ali prije toga pravoslavci.

Ova odluka Emira Kusturice odražava kompleksnu i višeslojnu istoriju njegove porodice, kao i lični put ka samospoznaji i identitetu. Emirova priča nije samo o promjeni vjere, već i o povratku korijenima, kulturi i identitetu koji su oblikovali njegovu percepciju svijeta. Kroz ovaj čin, Emir je želio reafirmisati svoju pripadnost i naslijeđe, istovremeno priznajući kompleksnost istorijskih i ličnih putovanja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here