Kako nam je polako ali sigurno i mesec oktobar pri kraju, sve se češće uhvatimo kako razmišljamo o tome kada je tačno vreme da sepomera sat . Naime , uvek nekako zaboravimo na taj datum , pa zna biti zeznuto kada se sledeće jutro probudite , te shvatite da ste totalno smetnuli s uma da treba d pomerite sat i eto problema koji je nastao. Većinom se to dešava kada je prelazak sa zimskog na letno računanje , a pošto nam tada prija da ukrademo koji trenutak sna.

Svakako postoje i oni ljudi kojima je potrebno barem sedam dana da se vrate u normalni sistem delovanja , a dok sa druge strane Rusija nema problema sa ovim jer su oni poništili ovo praktikovanja i to već poslednjih ssedam godina . Naime , mnogi verujue da se sa pomeranjem sata može uštediti električna energija.

“Rusija je 2014. godine prešla na stalno računanje zimskog vremena, posle medicinskih istraživanja koja su ukazala da permanentno letnje računanje vremena stvara stres i zdravstvene probleme, kao i saobraćajne nesreće u ranim jutarnjim časovima. U našoj zemlji moguće je da letnje vreme više odgovara zbog većeg broja sati dnevnog svetla u popodnevnim časovima. Međutim, u zimskom periodu letnje računanje vremena bi imalo za posledicu da bi jutarnji sumrak bio duži “- objašnjava dr Anđelka Kovačević, šef Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta.Tako da čisto znate zbog pomeranja za jedan sat unazad čas koji se 30 oktobra pojavljuje dva puta između 2:00 i 3:00 sata, prvi put se označava kao čas 2A, a drugi put kao čas 2B. Znači sa 30 na 1 novembar se vreme pomera za jedan sat, čisto da ne zaboravite.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here