Izuzetno je tragično što je do napada ajkule na čovjeka došlo u Budvi, Crna Gora, davne 1955. godine. Tijekom kupanja u uvali blizu plaže Mogren, dvadesetjednogodišnji student elektrotehnike Stevan Stevica Tomašević bio je napadnut i prepolovljen u strašnom ugrizu morske nemani. Prema lokalnim ribarima, ajkulu je primijetila mornarička straža, ali nisu uspjeli uhvatiti tu veliku bijelu ajkulu koja je bila dugom skoro sedam metara.

Prema pričama starih Budvana, ajkula je doplivala u Jadransko more za jednim američkim brodom, a mrtvo magare koje je netko bacio nedaleko od uvale na rubu plaže Mogren privuklo ju je prema obali crnogorskog primorja.

Nakon tragedije, obitelj i prijatelji mladića posjetili su mjesto nesreće i oprostili se od Stevice, bacajući cvijeće i vijence u more. Na vrhu stijene iznad uvalice na rubu plaže Mogren postavljena je spomen-ploča koja i danas stoji na istom mjestu. Na ploči je ispisano kako je Stevan-Stevica Tomašević, student elektrotehnike iz Čačka, izgubio život kao žrtva morske nemani 13. srpnja 1955. godine. Nakon nesreće, mediji nisu izvještavali o događaju. Prvi članak o tragediji objavljen je u “Pobjedi” 14. kolovoza 1955. godine, u kojem se opisuje svečanost otkrivanja spomen-ploče. Mediji tog vremena očito nisu smatrali napad ajkule na čovjeka blizu popularne plaže prikladnom temom za izvještavanje.

Ovaj tragičan događaj, iako je jedini poznati napad ajkule na čovjeka na crnogorskom primorju, nije dobio veliku medijsku pažnju, što je djelomično pridonijelo stvaranju legendi i pogrešnih informacija o događaju. Treba napomenuti da je velika bijela ajkula rijetka u Jadranskom moru, a njezin prirodni plijen su tune, dok rijetko prilazi obali. U Crnoj Gori je zabilježen samo jedan slučaj ulova ove vrste ajkule, prije šesnaest godina.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here