U mnogim dijelovima Srbije postoje razni običaju koji ljudi praktikuju na svadbama i sličnim veseljima. To je svakako više zastupljeno u ruralnim dijelovima , a mnogo manje u gradskoj zoni. Tako je proteklih dana na internetu procurio video snimak , na kojem se vidi kako žena razbija crijep na kući.

 

 

Do sada smo čuli za razne običaje poput bacanja rešeta preko krova , prenošenje mlade preko praga , bacanja jabuka , kupovanje mlade , ali nikada do sada nismo čuli da se na kuću mladenaca popne kuma i počne razbijati crijep.

Naime , žena je očigledno pod uticajem alkohola , popela se na krov pomoću ljestvi i počela da kida crijep , te ga baca na beton , a crijep se smrska u stotine komadića. Ova bahata žena ni u jedno trenutku nije pomislila kako bi mogla nekome nauditi , a tek nije razmišljala o tome da uništava na taj način živote mladencima . Muškarci su sjedili i posmatrali ovaj nemili čin .

 

 


Čuli smo za običaj u Toplici , gdje se zet popne na krov i zaprijeti da će skinuti crijep ukoliko mu mlada ne da košulju, mlada izađe ponudi košulju i onda on siđe. To je svakako zanimljivo i smiješno , ali razbijati crijep sa kuće mladenaca uopšte nije n zanimljivo , a kamo li smiješno. Ko će to kasnije namiriti i popraviti svu štetu koja je nanesena ? Video je za kratko vrijeme postao viralan , a ispod su se nizali komentari , jedan je čak glasio kako će domaćin tužiti kumu kada shvati da ne mož naći iste ploče crijepa za zamjenu. Šta Vi mislite o ovom svadbenom običaju ?Pišite nam u komentar.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here