Stiglo nam je proljeće , a snjim i lijepo sunčano vrijeme . Većina osoba vole da provode vrijeme u prirodi , po šumama , ali tamo dolazi do opasnosti da se na tijelo zakači krpelj . Ako se i na vas zakačio krpelj osjetit ćete simptome poput osipa , svrbeža ili crvenila , a ako ga ne primjetite odmah može da Vam napravi veliki problem . Nekada se desi da se krpelj zakači ali da nemate simptome , pa je zbog toga potrebno potražiti liječničku pomoć.

 

 

Ukoliko se krpelj ne izvai na vrijeme , kao posljedica može doći do pojave lajmske bolesti , koja je iscrpljujuća bolest koja se može pojaviti nakon ubda krpelja . Naime , nedavno je doktorica epidemiolog Milena Krstić godtovala u jednoj emisiji i zjavila da je svaki treći krpelj u prirodi zaražen bakterijom Borrelia burgdorfri . Kako biste spriječili zarazu ovom bakterijom , preporučuje se pažljivo izvaditi krpelja u prva 24 sata od uboda , i odnijeti ga u laboratoriju na analizu. Najlakši način da ga izvadite je sa jabukovim sirćetom i običnom kuhinjskom soli , jer tu kombinaciju krpelji ne podnose.

 

 

Krpelji su najzarazniji u toku maja i juna mjesca . Zbog toga se savjetuje ići asfaltnim dijelom , umjesto nepokošene zemlje i površina obraslih grmljem . Ležati ili sjediti na travi , potpuno je neprihvatljivo . Možete naići na roj ličinki i doći u ambulantu sa 20 ili 30 ujeda krpelja.. Treate nositi svijetlu odjeću kako bi uočili krpelja u odjeći ukoliko se zakači. Treći način zaštite , postoje sprejevi u apoteci koji štite satima , a preporučuje se za djecu stariju od 2 godine , i odrasle.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here