Ekstremne vrućine i toplinski valovi pogodili su značajne dijelove sjeverne hemisfere, uključujući Europu, Kinu i SAD. Očekuje se da će današnji dan biti najtopliji ikad zabilježen u mnogim dijelovima svijeta, rušeći prethodne rekorde postavljene ove godine. Istovremeno, obilne padaline su dovele do razornih poplava i gubitka života u nekim dijelovima Republike Koreje, Japana i sjeveroistoka SAD-a. U južnoj Europi i Sredozemlju, ekstremne vrućine potječu iz sjeverne Afrike i pogađaju gradove kao što su Rim, gdje se očekuju temperature iznad 40 stupnjeva Celzijevih, a na Sardiniji i vrelih 46 stupnjeva Celzijevih. Šumski požari također predstavljaju dodatne izazove u Španjolskoj i Grčkoj.

U Kini, izmjerena je rekordna temperatura od 52,2 stupnjeva Celzijusa u pokrajini Qinyang, koja obično predstavlja najtoplije područje u toj zemlji. Istovremeno, tajfun Talim stigao je do južne Kine, uzrokujući daljnje probleme. U SAD-u, južni i jugozapadni dijelovi, uključujući Floridu i obale Meksičkog zaljeva, suočavaju se s užarenim toplinskim valom koji pogađa oko 80 milijuna ljudi. S druge strane, dijelovi Nove Engleske i srednjeg Atlantika suočavaju se s olujama i poplavama. U Vermontu su posebno katastrofalne poplave pogodile glavni grad Montpellier.

Ovo stanje ukazuje na ozbiljnost klimatske krize i potrebu za hitnom akcijom svjetskih čelnika kako bi se smanjili negativni učinci globalnog zagrijavanja. Ekstremne vremenske pojave postaju sve učestalije i izazivaju velike posljedice po životnu sredinu i ljudske živote.Opasno razdoblje očekuje nas zbog intenziviranja klimatskih ekstrema, prirodnih katastrofa i socioekonomskih izazova koji proizlaze iz globalnih problema. Klimatske promjene donose sa sobom sve veće rizike za našu planetu.

Kako bismo se suočili s ovim opasnostima, potrebno je hitno djelovanje na globalnoj razini. Smanjenje emisije stakleničkih plinova, prelazak na obnovljive izvore energije, očuvanje šuma i ekosustava te prilagodba društava novim uvjetima ključni su koraci za ublažavanje klimatskih promjena i smanjenje njihovih štetnih učinaka. Također, potrebno je jačati kapacitete za upravljanje rizicima od prirodnih katastrofa, poboljšati pripravnost i reakciju na krize kako bismo zaštitili živote i imovinu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here