U Španiji je došlo do dramatičnog susreta između kupača i ajkule, gde se opasno stvorenje, prema lokalnim medijskim izveštajima, upustilo u neobičan sukob dok je lovilo ribu. Kao rezultat toga, kupač je postao neslavna meta ajkulinog napada, kada je životinja, zbog svoje dezorijentacije, napala njegovo stopalo. Navodno, ovaj neobičan susret se dogodio dok je muškarac stajao u plićaku, a iznenada je morski pas navalio na njegovu nogu i zadao bolan ugriz. U trenutku nakon napada, okolina oko njega je postala prožeta crvenilom.

Incident se desio na plaži Rabdells, smeštenoj u opštini Oliva, južno od Valensije. U reakciji na ovaj događaj, lokalne vlasti su izdale naredbu da se zatvore sve plaže duž obale, uključujući i okolna ostrva Maljorku, Menorku i Formenteru, sve dok se završi istraga ovog neobičnog incidenta. Prema rečima napadnutog kupača koji je dao izjavu za regionalne novine Las Provinsijas, primetio je senku u vodi, a zatim je osetio nagli udarac na levoj nozi, praćen ugrizom na desnom stopalu. Svestan hitnosti situacije, adrenalin je preplavio njegovo telo dok je pokušavao da se obrati za pomoć, pazeći pri tome da ne izazove paniku među ostalim kupačima. U tom trenutku nije ni bio svestan da je bio napadnut od strane morskog psa.

“Sav strah je nestao. Primetio sam krv i odlučio sam da se ne uzrujavam kako ne bih izazvao paniku kod drugih. Ušao sam dublje u more kako bih umirio situaciju”, rekao je hrabri kupač. Britanski Dejli mejl izveštava da se radi o lokalnom stanovniku. Nakon napada, izašao je iz mora i potražio lekarsku pomoć. Njegova povreda je sanirana u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi, uz dodatnu vakcinaciju protiv tetanusa. Stručnjaci su analizirali uzorak ugriza na njegovom stopalu i zaključili da je napad izveo modrulj (plava ajkula), što je motivisalo gradske vlasti Olive da privremeno zatvore sve plaže kao preventivnu meru dok god opasna životinja bude u blizini.

Nakon temeljnih procena od strane stručnjaka, zdravstvenih vlasti i policijskih snaga, plaže su ponovo otvorene dan nakon incidenta, kako bi se osiguralo da morski pas više ne predstavlja pretnju za posetioce. Ovo je navodno prvi zabeleženi napad morskog psa u Valensiji od 2016. godine, a prethodni incident zabeležen je 1993. godine. Napadnuti kupač nije izgubio hrabrost nakon ovog izazova. On je odlučan da se što pre vrati plivanju čim njegova povreda zaceli dovoljno. “Kada stopalo bude bolje, prva stvar koju ću uraditi je vratiti se u more. Strah te samo ograničava. Treba se suočiti sa stvarima”, hrabro je izjavio. Morski biolozi su objasnili da morski psi obično nisu zainteresovani za ljude kao plen. “Ove vrste nas ne vide kao potencijalni obrok. Oni tragaju za ribom, ne za ljudima. Najverovatnije je ovaj morski pas bio bolestan ili dezorijentisan. Plitka voda nije njihovo prirodno stanište”, izjavio je morski biolog Haime Penandes.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here