Nedavna istraživanja naučnika u Mičigenu su dolazala kako se može izračunati u minutu , kako različita hrana utiče na očekivani životni vijek . Prema njihovom istraživanju samo jedan gram kobasice skraćuje život za 27 sekundi , gazirana pića za deset minuta , a koliko u tome ima istine u jutarnjem programu na TV Prva je pojasnila i stručnjakinja za ishranu . pr.dr Svetlana Stanišić.

 

 

-Napravili su to tako simpatično da ljudima bude primjemčivo i da se čuje to istraživanje , to je poenta svega . Ja jesam za popularizaciju nauke , s tim da ovo istraživanje sigurno ima metodološke nedostatke , tako da nije to baš sve tako kako oni kažu , mnogo zavisi i od genetike i drugih životnih faktora.- Rekla je Svetlana Stanišić.

 

 

Kada smo kod genetike , stručnjaci kažu da se dugovječnost nasljeđuje od majke , tako da sad se treba preslišati koliko su sa mamine strane živjeli , jer od majke se nasljeđuju mitohondrije , to su organele koje nam ustvari obezbjeđuju energiju u tijelu. Čitav set tih teorija koje goovore da ustvari genetika utiče na to koliko brzo starimo , i dokaza za to imamo tako što postoje određeni sindromi kaod kojih ljudi brzo stare. Definitivno faktori života mnogo utiču , kao što je na primnjer ishrana , san da li redovno spavamo , neke vrste stresa , ali neke vrste stresa mogu da nam i produže životni vijek. Pozitivan stres koji može da nam produži životni vijek je odlazak u saunu ili hladna kupatila. Postoje i namirnice koje mogu produžiti životni vijek , a to su kurkuma , šafran, jer su izvori antioksidativnih supstanci, a tu je naravno voće i povrće.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here