Nakon temeljite evaluacije i procjene, postaje očito da bi ovaj poslovni pothvat ponovno donio pozitivne rezultate. Detaljnim izračunima utvrđeno je da će se koristiti samo esencija ili koncentrat, gdje je 100 kilograma jednako 120 bh. Za potrebe od 6 tona, ukupni trošak iznosi 7.000 maraka, uz dodatni izdatak od 10.000 maraka za nabavku tri jedinice. Proizvodnja od dvije tone predviđa čistu dobit od oko 18.000-19.000 maraka, što znači da će posao biti isplativ. Svi troškovi, bilo da se radi o nabavi hrane ili hranjenju ćuraka, pokazuju se kao isplativi, potvrđuje Miroslav Miloš iz Bugojna.

Kao iskusni proizvođač i prodavač purana, Miroslav je postigao veliki uspjeh u ovom malom poslovnom pothvatu. Unatoč tome što je umirovljenik, ovaj posao mu omogućuje značajan prihod. On se brine za purane pružajući im tri obroka dnevno, s najvećim obrokom ujutro, dok navečer daje vodu i manju količinu hrane. Održavanje njihove sitosti ključno je jer Miroslav ističe da je njihova sudbina zapečaćena kada ogladne. Također, kombinira koncentriranu hranu s domaćim pripravkom. Svake godine nabavi i uspješno proda 200-220 purana, s posebnom potražnjom za purećim mesom tijekom zimskih mjeseci. Kako bi spriječio agresiju i kanibalizam među puranima, koristi posebnu taktiku posipanja puderom za bebe kako bi stvorio jedinstveni miris.

Kada je riječ o financijskim ulaganjima u posao, Miroslav naglašava da je potrebno imati duboke džepove. Purani u dobi od 35 dana koštaju 15 bh. maraka po komadu, što je 7,5 eura. Ti purani pojedu 30 kg hrane da bi dostigli težinu od 10 kg. Na primjer, 100 purana pojede nevjerojatnih tri tone hrane, dok 200 purana pojede šest tona hrane. Unatoč velikoj potrošnji hrane, Miroslav prodaje samo dvije tone mesa, jer svaki puran izgubi 15 kg, što rezultira dodatnim gubitkom hrane. Miroslav, vrijedan pojedinac iz središnje Bosne, uključuje se u razne aktivnosti kako bi održao prihod, uključujući nabavku koncentrata, uzgoj kukuruza i pšenice, te održavanje vlastite opskrbe. Kada je riječ o proizvodnji purećeg mesa, Miroslav je jedan od rijetkih ponuđača u regiji.

Ove godine planira uzgojiti više od 200 purana, a nakon pokrivanja svih troškova, očekuje da će ostati s 5000 eura dobiti. Priča o Miroslavu, kako je ispričao Srećko Stipović, ističe da, uz skromnu mirovinu, dodatni rad i marljivu brigu o pticama, uzgoj purana predstavlja vrlo isplativ posao. Miroslav tvrdi da purani mogu biti izvrsna ulazna točka za ambiciozne poduzetnike. Međutim, ističe da ovaj posao zahtijeva nepokolebljivu predanost od ranih jutarnjih sati do kasnih večernjih sati jer pticama treba stalna ventilacija, čistoća i red. Njihova prehrana uključuje kukuruz, koncentrat, pšenicu i ječam, a važno je minimizirati buku i galamu jer purani lako postaju uznemireni.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here