Kada je riječ o pranju kose, ne postoji strogo pravilo, već ovisi o tome što je najučinkovitije za vas. Mnoge žene peru kosu svaki drugi ili treći dan, što je korisno za određene tipove kose. Međutim, pitanje se postavlja što bi se dogodilo ako biste čekali dulje, čak do sedam dana, prije sljedećeg pranja. Dr. Steven Lajn, specijalist za kozmetičku medicinu i predstavnik Američke kozmetičke udruge, objašnjava da je prednost i nedostatak redovitog pranja kose povezan s stanjem vašeg vlasišta i kose. “Općenito, najbolje je usredotočiti se na kosu i vlasište i jednostavno ih prati prema potrebi. Neki ljudi peru kosu svaki dan, dok drugi čekaju sedam dana”, kaže dr. Lajn.

Jedna od stvari koje ćete vjerojatno primijetiti ako ne operete kosu tjedan dana je povećana količina ulja u kosi. “Kada ne perete kosu svaki dan, vlasište može prirodno proizvoditi ulja poput sebuma. Ta ulja mogu podmazati i obnoviti kosu, čineći je zdravom i sjajnom”, objašnjava dr. Lajn.

Također treba napomenuti da kosa može biti oštećena iz različitih razloga, poput pretjeranog stiliziranja, svakodnevnog korištenja sušila za kosu, loše prehrane i stresa. Prečesto pranje kose također može oštetiti kosu. Ako koristite proizvode za oblikovanje kose, manje pranja kose nije preporučljivo. Rjeđe pranje kose može biti korisno za one koji rijetko koriste proizvode za oblikovanje, ali ako je suprotno, preporučuje se češće pranje. Dr. Lajn također ističe da ako često koristite proizvode za oblikovanje kose, trebali biste uključiti šampon za dubinsko čišćenje u svoj režim njege kako biste u potpunosti uklonili prljavštinu.

Važno je naglasiti da je svaka osoba jedinstvena i da bi trebali prilagoditi svoj režim pranja kose prema vlastitim potrebama i preferencijama. Ako imate posebne probleme s vlasištem ili kosom, uvijek je najbolje konzultirati se s profesionalcem kako biste dobili prave savjete i preporuke za njegu kose.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here