U današnjem članku ćemo se baviti temom roditelji , i to onima koji imaju problena sa slobodnim vremenom , te isu im djeca često bolešljiva , ili imaju slab imunitet. Sigurno veina ne obraća pažnju na raznovrsnost namirnica koje daje svom djetetu , a što je veoma bitno , a naučnici preporučuju da neke namirnice budu neizostavan dio svakog danjura djeteta.

 

 

Prvi na spisku kojeg stručnjaci preporučuju je crni hljeb . Iako se svi slažu da hljeb goji i da ga treba izbjegavat , ali poznato je da ono što se konzumira u ograničeniim količinama nije štetno ni za koga , pa tako ni za djecu . Kada su djeca u pianju hljeb je neizostavan za njihov rast i razvoj , pa se tako preporučuje da on bude od ijelog gzrna . Ipak integralni hljeb je najbolji izbor , a dokazano je da se vlakna koja se nalaze u žitaricama podstiču probavni sistem.

 

 

Sljedeće na spisku što bi trebalo biti neizostavno jesu jaja . Mislimo da nema potrebe da se posebno naglaša hranjivost ove namirnice , koja bi trebala svakodnevno da bude na Vašem stolu kao i na tanjiru vašeg djeteta . jaja su odličan izbor koji go obrok da je u pitanju , a možete ih spremati na razne načine . Najbolje ih kombinujte sa paprikom , paradajzom ili pečurkama. Na tanjuru vašeg djeteta treba da se nađu i zeljaste biljke , posebno kupus , brokuli ili kelj , barem jednom sedmično bi trebali uvrstiti u prehranu. Ukoliko samo ove tri namirnice uvrstite i kombinujete ih sa raznim svježim povrćem a i voćem , nema sumnje da će vaši mališani imati ukusan a zdrav obrok , pri tome i bolji i jači imunitet , pa nećete morati tako često da izostajete s posla zbog bolesti vašeg mališana.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here