Prema drevnom vjerovanju čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, bolesti, zlih sila, zato je i prozvana čuvarkućom. Poznata je i kao žednjak , cmilić , treset , možek , ušna , vazaždiv . Veoma je otporna i zahvalna biljka
Kako bi riješili problem sa kurjim oko ljudi većinom kod doktora, a nisu ni svjesni kako im ova biljka može pomoći. Naime iječ je o čuvenoj biljci koja se zove čuvarkuća.

 

 

Uzmite jedan list čuvarkuće , skinite kožicu , a onda postavite na kurje oko i preko fiksirajte sa flasterom kako se list nebi pomicao. Najbolje je ovo staviti dok ležite jer ćete tako izazvati najbolji efekat. Ako se kurije oko nalazi duboko, onda ćete morati da ponovite nekoliko dana.

 

 

Koža oko kurijeg oka će se omekšati , a vi onda izvucite kurije oko. Kada pojedete list čuvarkuće , poboljšava probavni sistem i djeluje na zdravlje cijelog tijela. Jačate imuni sistem i čuvate se od predstojećih infekcija. Dovoljan je samo jedan list dnevno.Mesnati listići su puni soka kojima se od davnina liječi uhobolja, tako da se iz liste iscijedi 2-3 kapi soka u bolno uho. Nekoliko minuta tekućinu treba ostaviti u uhu potom se okrenuti i pustiti da tekućina iscuri van iz uha. Možete se posaditi u saksiju ili ispred kuće i veoma lagana za izdržavanje.Svježe iscijeđen sok od čuvarkuće može se i piti , i to je prirodni lijek za bronhitis , gnojne upale grla i zubnog mesa , pročišćavanje crijeva , a uzima se i kao umirujuće sredstvo kod živčane rastrojenosti. Od čuvarkuće se može pripremiti i čaj koji je odličan kod menstrualnih tegoba.

 

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here