Komentator i analitičar Mats Vilander, legendarni teniser, iznio je svoje mišljenje o nedavnom meču između Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza.Vilander, koji je dugi niz godina radio kao stručnjak u teniskom svetu, istakao je zdravstvene probleme s kojima se Alkaraz suočio tokom meča protiv Đokovića, koji je na kraju osvojio pobedu.Na početku trećeg seta, Alkaraz, trenutno najbolje rangirani teniser, osetio je grčeve koji su mu onemogućili da održi isti ritam protiv Đokovića.

Prema Vilanderovim rečima, grčevi su posledica intenzivne igre i brzine koju je Đoković nametnuo.”To je rezultat Đokovićeve zastrašujuće igre i tempa koji je postavio. Razlika u pokretima između Đokovića, čak i kada je umoran, i Alkaraza je ogromna. Nikada pre nisam vidio Alkaraza ovako. Đoković je otkrio njegovu slabost”, izjavio je Vilander u analizi nakon meča, dodajući:

“Vjerujem da je bilo napetosti i stresa. Nikada ranije nisam čuo da Alkaraz ima grčeve, i ne mogu zamisliti da nije bio dobro pripremljen za ovaj meč, tako da je sigurno bio pod pritiskom.” “Alkaraz je trčao u prosjeku 20 metara do svakog grča. Ukupno su odigrali 155 poena, što znači da je pretrčao 3.000 metara. Nije se šetao, već je trčao sprintevima. Za razliku od Đokovića, nije mogao tako dobro čitati igru i napravio je mnogo više koraka”, rekao je Vilander.

 

Vilander je također naglasio da su takvi zdravstveni problemi sasvim normalni u teniskom svijetu, posebno među mladim igračima koji se suočavaju s intenzivnim ritmom turnira i izazovima natjecanja na najvišoj razini. Istaknuo je da je Alkaraz mladi igrač s ogromnim potencijalom, te da će iz ovog iskustva izvući važne lekcije koje će mu pomoći u daljnjoj karijeri.Također je naglasio važnost fizičke pripreme i izdržljivosti u tenisu, kao i potrebu za pravilnim upravljanjem tijelom i izbjegavanjem ozljeda. Istaknuo je da je Đoković poznat po svojoj izvrsnoj kondiciji i sposobnosti održavanja visokog tempa tijekom dugih mečeva, što ga čini izuzetno teškim protivnikom.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here