Trljanje očiju kada smo pospani je uobičajeno . Svako od nas to radi , jer jednostavno za tim imamo potrebu. Taj nagon može proizaći iz prisutnosti stranih čestica , poput prašine , ali umor je posebno glavni razlog . Oko je poznato kao najosjetljiviji organ i koji se lako premori , i to mu je jednostavno potrebno.

 

 

Na društvenoj mreži Tik Tok , doktor Brajan Bokser Vakle , je objavio koju opasnost donosi trljanje očiju. Objava sadrži sliku magnetske rezonance nekoga tko je uključen u ovaj čin. Naime , dok trljamo oči duplje se izvijaju i čini se tao da očne jabučice se povlače dalje prema unutra . Zbog toga oči mogu da izgledaju kao da su zgnječene. Stručnjaci su istražili , i došli do zaključka da ne trebamo trljati oči , pogotovo ne one osobe sa kataraktom , i da to uopšte nije normalna stvar. Ovo neupalno stanje oka uzrokuje stanjivanje rožnice okruglog i kupolastog prozora oka i formiranje stožaste kvrge.

 

 

Tada sposobnost oka da tačno fokusira može biti ugrožena , što dalje dovodi do slabljenja vida . To možda u mlađim danima i ne predstavlja toliki problem , ali kada pređete 40.godina zna da bude i više nego opasno po zdravlje same osobe. Trljanje očiju može oštetiti površinu rožnice i rezultira raspadom vlakana.Pojedinci sa keratokonusom , čije su rožnice same po sebi slabe , izloženi su još većem riziku od trljanja očiju prema savjetu dr.Bokse Vahler.Također ako oči dirate neopranim rukama , rizikujete da prenesete štetne bakterije u oči.Pridržavanje odgovarajućih uputa i suzdržavanje od dodirivanja očiju nečistim rukama , značajno smanjuje rizik od bakterijskih infekcija. Trljate li vi svoje oči?

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here