Visoke temperature koje obilježavaju kraj srpnja mogu donijeti određene zdravstvene izazove. Važno je obratiti pažnju na svoje zdravlje, jer postoji mogućnost da se suočite s nekim rizicima koje možda niste očekivali, kao što je mogućnost tromboze, bez obzira na to da li se nalazite na odmoru ili u svojem domu.Ljekari imaju pune ruke posla tokom ovih vrućina, no čini se da građani često izbjegavaju slijediti njihove savjete. To može biti donekle razumljivo, jer ljudi ponekad maksimalno iskoriste vrijeme odmora na primjerice obali, gdje je teško izbjeći izlaganje suncu i visokim temperaturama. Međutim, važno je biti svjestan gdje se može napraviti greška u održavanju optimalnih uvjeta za zdravlje.

Doktorka Andrea Jurić iz Hitne pomoći ističe da je važno obratiti pažnju na uvjete u vlastitom domu. Preporučuje postavljanje klima-uređaja u hodnicima ili sličnim prostorijama kako bi se izbjegao direktan utjecaj hladnog zraka na tijelo. Ovo je važno, jer izbjegavanje direktnog utjecaja može biti ključno, čak i važnije od podešavanja idealne temperature u prostoriji.

Također, upozorava na opasnost nakon izlaska iz klimatiziranih prostorija, kao što su tržni centri, gdje su vanjske temperature izuzetno visoke. Posebno je važno paziti na kretanje u takvim trenucima kako bi se izbjegla mogućnost pregrijavanja i dehidracije.

Doktorka Jurić također ističe neke učestale pogreške koje je primijetila na terenu, posebno u vezi sa izlaganjem suncu. Ignoriranje opasnosti od sunčevih opeklina može imati dugoročne posljedice, uključujući povećani rizik od raka kože. Također, upozorava na oprez u vezi sa upotrebom antibiotika tokom dužeg izlaganja suncu, što može izazvati prolazne fleke na koži.Posebno je pažnja potrebna kod srčanih bolesnika. Brzo izlaganje suncu na visokim temperaturama, a zatim naglo skakanje u hladnu vodu, može uzrokovati naglo suženje krvnih sudova, što može dovesti do tromboze i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here