S obzirom na dolazak ljeta, vrlo je važno da sami podižete svoj imunitet, kao preventivnu mjeru, jer osobe tijekom odmora često brzo gube energiju i iscrpljuju se. Danas ćemo govoriti o čudesnom voću koje se na ovom području ne koristi toliko često, a to je smokva. Smokva je voće koje ima brojne zdravstvene prednosti, što ga čini izuzetno korisnim dodatkom prehrani. Međutim, važno je ne zanemariti prednosti koje pruža lišće smokve. Lišće se može koristiti za pripremu čaja koji se često naziva “eliksirom života”, zbog visokog udjela antioksidansa i vlakana.

Lišće smokve sadrži važne vitamine poput vitamina A, B1 i B2, kao i ključne minerale poput kalcija, željeza, mangana, fosfora, kalija i natrija. Osim namakanja lišća za pripremu čaja, preporučuje se i žvakanje lišća, posebno ako imate problema s čirom na želucu. Ako se borite s bronhitisom, dijabetesom, visokim krvnim tlakom ili čirom na želucu, možete imati koristi od ovog jednostavnog, ali moćnog napitka. Istraživanja su pokazala da konzumacija čaja od lišća smokve učinkovito smanjuje visoki krvni tlak i razinu triglicerida u krvi, pružajući dodatnu zaštitu srcu i krvnim žilama. Dok se plodovi smokve ne preporučuju osobama s dijabetesom zbog visokog udjela šećera, lišće smokve nudi zdravu i korisnu alternativu za tu skupinu. Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi i čak može pomoći u sprječavanju dijabetesa poboljšavajući osjetljivost na inzulin.

Evo deset uvjerljivih razloga zašto je dobro uključiti čaj od lišća smokve u svoju svakodnevnu rutinu: pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, stabilizira krvni tlak, snižava razinu triglicerida, jača kosti i ublažava kožne probleme. Konzumacija lišća smokve donosi razne zdravstvene prednosti, poput pomoći u liječenju anemije, ublažavanja čira na želucu, sprječavanja zatvora, promicanja kardiovaskularnog zdravlja i pružanja olakšanja od afti. Za sušenje lišća smokve kod kuće, počnite tako da ih operete i ostavite da se ocijede na čistom kuhinjskom ručniku. Zatim ih stavite na višeslojni ručnik u dobro prozračenom prostoru, izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost.

Listovi će se smatrati suhima kada se skupljaju i raspadnu nakon laganih pritisaka. Kako biste ubrzali proces sušenja, lagano natrgajte listove prije sušenja. Nakon što se potpuno osuše, zdrobite listove i pohranite ih u staklenu posudu s poklopcem. Za pripremu čaja od lišća smokve jednostavno dodajte 1-2 žličice osušenih listova u 200 ml kipuće vode, poklopite i ostavite da se kuha otprilike deset minuta. Na kraju, procijedite čaj prije konzumacije.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here