BiH uvezla 6.186 traktora u vrijednosti od preko 245 miliona KM

Bosna i Hercegovina je prošle godine uvezla 6.186 traktora, čija je ukupna vrijednost premašila 245,3 miliona konvertibilnih maraka (KM). Ovaj značajan uvoz traktora ne samo da je važan za modernizaciju poljoprivredne proizvodnje i šumarstva, već je i državi donio znatan prihod od dažbina, koje su premašile 48,5 miliona KM, potvrđeno je za “Agroklub” iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Podaci Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) otkrivaju da je u 2023. godini u zemlji prvi put registrovano više od 4.000 traktora, s približno jednakim brojem registracija u oba entiteta. Važno je napomenuti da se traktori u BiH registruju samo jednom.

Među najskupljim traktorima uvezenim u BiH, ističe se model John Deere 8RX 410, za koji je plaćeno čak 762.773 KM. Ovaj traktor sa četiri gusjenice i 410 konjskih snaga razvijen je kako bi minimalizirao uticaj na fizičke osobine zemljišta, omogućavajući bolje raspoređivanje težine na veću površinu i smanjujući zbijanje tla. Nagazna površina ovog traktora iznosi čak 5,8 kvadratnih metara, dok je kod konvencionalnih traktora iste snage i težine ta površina manja od dva kvadratna metra.

Na drugom mjestu je Fendt 942 Vario, koji je plaćen 656.080 KM, dok je treći najskuplji traktor još jedan John Deere 8RX 410, ali sa nešto slabijim specifikacijama, za koji je plaćeno 543.345 KM.

Ovi podaci pokazuju kako se poljoprivredni sektor u BiH modernizuje kroz uvoz sofisticirane opreme, što će dugoročno doprinijeti efikasnijoj i održivijoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here