Danas u modernom dobu , rijetko da možemo pronaći poljedinca koji pored svoje plate , ne traži dodatne prihode , jer mu plata nije dovoljna da podmiri sve današnje obaveze , koje su iznimno viskoke. Takvo je vrijeme došlo da jednostavno svako od nas mora raditi neki dodatni posao kako bi uspio preživjeti , i sastaviti kraj sa krajem, jer je danas sve skupo , cijene su abnormalno visoke.

 

 

Poznato je da sentimentalnost ne može nadmašiti financijske potrebe sadašnjosti , pa većina ljudi prodaju svoju naslijeđenu imovinu u bilo kojoj vrijednosti. Međutim , može doći do sreće za one koji ne mogu podnijeti odvajanje od svojih dragocjenih predmeta , jer oni mogu imati osobnu vrijednost daleko veću od bilo kojeg kolekcionara.

 

 

Naime , onima koji su sačuvali staru valutu u svojoj kući sreća bi se mogla osmijehnuti. Kolekcionari novčanicu od 10 dinara iz 1885.godine danas procjenjuju između 3.000 i 8.000 eura. Naime, ova vrijednost je oštra suprotnost izvornojvrijednosti novčanice. Međutim rijetko ko da ima sačuvanu ovu novčanicu , jer su mnoge izvučene iz opticaja , izgubljene ili oštećene, što ih čini pravim bogastvom, i danas su pravo ritjetki među kolekcionarima. Novčanica je bijele bolje sa vodenim žigom koji prikazuje apoen od deset dinara na ćirilici . Za crtež na novčanici je korištena berlinska plava boja , koja je izvorno nastala za neizbačenu novčanicu od 10 dinara držvne emisije iz 1876.godine. Vjeruje se da je crtež napravio  poznati srpski slikar Đorđe Krstić, a novčanica je veličine 131×96 mm. Mnogi kolekcionari kažu da stare novčanice nisu toliko neubičajne kao što se misli. Ovaj hobi ima veliki potencijal za zaradu, a određene novčanice poput ove su mnog tražene.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here