Selo Dragolj, smješteno na obroncima Rudnika između Šumadije, Kolubare i Moravice, osim slikovitog krajolika i vrijednih stanovnika, ima i jedinstvenu posebnost. Iako je malo po veličini, može se reći da je jedino mjesto u Srbiji koje ima tri različita pozivna broja. S oko stotinu kućanstava, lako je preći pješice do susjeda, ali kada je riječ o pozivanju na fiksnoj liniji, broj znamenki koje treba birati parira udaljenosti do rođaka koji žive miljama daleko. Ova neobična situacija traje već četiri desetljeća, od uvođenja telefonskih veza 1980-ih. To je često dovodilo do zabune među stanovnicima koji nisu bili sigurni koji im je pozivni broj dodijeljen ili kako doći do svojih susjeda.

Neki domovi dobili su pozivni broj 032, drugi 014, a treći 034. Kao rezultat toga, mnogi domaćinstva, uključujući i naše, postupno su prestala koristiti fiksne telefone. Čak i kada su pozivali susjede, troškovi su bili previsoki jer se pozivi naplaćivali kao međugradske komunikacije. Marko Mijajlović iz Dragolja izjavio je da postoji prijedlog da se ukinu dva pozivna broja, ali smatra da od toga ne bi bilo nikakve koristi. Moguće je da ste birali krivi broj, ali ipak ste došli do prave osobe. Ove neobične okolnosti vezane za pozivne brojeve u selu ne bi trebale iznenaditi s obzirom na njegov geografski položaj. Dragolj se nalazi u neposrednoj blizini Rudnika, Aranđelovca i Ljiga, ali ima poseban položaj. Stanovnici žive živote koji se mogu opisati kao “blizu, a opet daleko”. To je zbog jedinstvene konfiguracije terena sela, koje je usko, vijugavo i ima zakrivljeni oblik koji podsjeća na bananu kad se promatra odozgo.

Zbog svog položaja, pitanje teritorijalne pripadnosti sela je upitno, iako je službeno dio općine Gornji Milanovac. Razni pozivi doveli su do brojnih nekonvencionalnih situacija. Rikard Slamnig, mjesni učitelj iz Aranđelovca koji je nekad radio u zatvorenoj osnovnoj školi u Dragolju, izjavio je da su bogatiji stanovnici imali dva fiksna telefonska priključka na istom stolu. Na primjer, neke kuće u dvorištu imale su priključke i na 014 i na 034. Još jedan složen faktor života u selu koje se nalazi na granici triju lokalnih samouprava je to što je ranije autobusna stanica za Gornji Milanovac bila udaljenija od sjevernog dijela sela u usporedbi s Aranđelovcem.

Unatoč tim izazovima, mještani Dragolja izražavaju zadovoljstvo životom u svom selu. Zahvaljujući tehnologiji i mobilnim telefonima, izbjegavaju neugodnosti s pozivnim brojevima. Selo se također može pohvaliti značajnom populacijom mladih ljudi koji, kao i većina, više ne koriste fiksne telefone. Kao rezultat toga, ove zamršenosti s pozivnim brojevima smatraju se ostatkom prošlosti.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here