Nedavno se dogodio nasilnički napad u Beogradu, koji je rezultirao ozbiljnim ozljedama. Snimke sigurnosnih kamera otkrivaju da je medicinska sestra Penelope Williams napala pacijenta s kojim je bila u romantičnoj vezi, dok je bio na dijalizi. Napad se dogodio na bolničkom parkiralištu, a medicinska sestra nije reagirala niti zatražila hitnu pomoć kada je pacijent preminuo.

Prema izvorima, nakon razgovora s medicinskim sestrama, boksač Petar Mauković, koji se vjeruje da je bio u vezi s medicinskom sestrom, prišao je njima i nasilno ih napao. Pacijent je pokušao pobjeći, ali ga je Mauković progonio i nastavio ga udarati. Osumnjičeni je nastavio napadati pacijenta i nakon što je pao, a rezultat toga su ozbiljne ozljede, uključujući prijelom sljepoočne kosti i krvarenje između mozga i lubanje. Mauković je priveden, a tijekom saslušanja na sudu odlučio je šutjeti i ne iznositi obranu. Sudac je odlučio odrediti mu pritvor do 30 dana zbog teškog nasilja koje je izvršeno i mogućnosti ometanja postupka i ponavljanja kaznenog djela. Mauković je sin državne tužiteljice, ali Više tužiteljstvo nije komentiralo detalje ovog slučaja.

Ovaj nasilnički napad je izazvao zgražanje javnosti zbog težine ozljeda i mogućnosti ometanja pravičnog suđenja. Viši sud u Beogradu je donio rješenje o pritvoru zbog osobitih okolnosti i vjerojatnosti ponavljanja kaznenog djela. Očekuje se da će se postupak protiv Maukovića nastaviti sukladno zakonu i pravnim postupcima. Nasilje među mladima je postalo sve veći problem, a često se dovodi u vezu s utjecajem medija i socijalnih mreža. Društvene mreže i digitalne platforme postale su glavni izvor informacija i komunikacije među mladima, ali istovremeno su i prostor gdje se često potiče nasilje i agresivno ponašanje.

Jedan od glavnih razloga za to je anonimnost koju internet pruža. Mladi često koriste lažne profile i pseudonime kako bi skrili svoj identitet, što im omogućuje da izraze agresiju i nasilje bez straha od posljedica. Također, prisutnost nasilja na televiziji, filmovima, videoigrama i drugim medijskim sadržajima može normalizirati agresivno ponašanje i utjecati na mlade da ga kopiraju. Socijalne mreže također mogu biti platforma za vršnjačko nasilje. Kroz online izrugivanje, vrijeđanje i širenje tračeva, mladi mogu doživjeti emocionalno i psihičko zlostavljanje koje može imati dugotrajne posljedice na njihovo mentalno zdravlje. Osim toga, utjecaj medija i socijalnih mreža može potaknuti nasilje kroz tzv. “izazove” i trendove koji postaju viralni. Mladi se ponekad natječu u izvođenju opasnih ili nasilnih radnji kako bi dobili popularnost ili priznanje na društvenim mrežama, a to može dovesti do ozbiljnih ozljeda ili čak smrti.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here