Savjeti za Zaštitu Vašeg Doma tokom Godišnjeg Odmora

U vrijeme ljetnih odmora, važno je osigurati vaš dom kako biste izbjegli provale i krađe. Stambeni objekti su često na meti lopova, pa je nužno poduzeti mjere opreza kako bi vaša imovina ostala sigurna.

Prema podacima Federalne uprave policije, u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je 1.710 krivičnih djela protiv imovine, a najčešće mete su stambeni objekti. Među ovim djelima dominiraju pljačke, razbojništva i provalne krađe.

Ključni Savjeti za Zaštitu Doma:

  1. Zaključavajte Vrata i Prozore: Uvijek zaključajte ulazna vrata i zatvorite prozore, bez obzira na to koliko dugo planirate biti odsutni.
  2. Pomoćne Brave i Sigurnosni Sistemi: Osim glavne brave, preporučuje se ugradnja dodatnih brava i sigurnosnih sistema poput senzora pokreta, alarma i videonadzora. Izbjegavajte ostavljanje ključeva ispod otirača ili u saksiji ispred vrata.
  3. Osvjetljenje i Roletne: Postavite vanjsko osvjetljenje sa senzorima pokreta. Ne spuštajte roletne do kraja, jer to može signalizirati lopovima da nema nikoga kod kuće.
  4. Dragocjenosti: Ne ostavljajte novac, nakit i druge dragocjenosti u domu za vrijeme dužeg odsustva. Ponesite ih sa sobom ili ih povjerite nekome na čuvanje.

Važnost Dobre Komšije:

Dobar komšija može biti neprocjenjiv. Obavijestite ga o svom odsustvu kako bi mogao pripaziti na vaš dom i prijaviti sumnjive aktivnosti policiji. Također, obavijestite rodbinu koja može povremeno obići vaš stan ili kuću.

Budite Oprezni na Društvenim Mrežama:

Nemojte objavljivati fotografije ili informacije koje potvrđuju da ste na godišnjem odmoru. Lopovi često prate društvene mreže kako bi utvrdili kada su vlasnici odsutni.

Pripreme Lopova prije Provale:

Prije provale, lopovi često prate svoje mete. Mogu provjeravati vaš telefonski broj ili se predstavljati kao osobe koje traže nekoga, kako bi procijenili jeste li kod kuće. Koriste razne alate za obijanje brava, uključujući ključeve, „češalj“, „top lomač“ i kliješta.

Statistika Krivičnih Djela:

Prošle godine u FBiH zabilježeno je 2.530 krivičnih djela protiv imovine.

Preduzimajući ove korake, možete značajno smanjiti rizik od provale i zaštititi svoju imovinu tokom godišnjeg odmora.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here