U nedavnom gostovanju u dnevnoj emisiji “Jutro na Blic” na kanalu 115 MTS-a, profesorica dr. Verica Jovanović, direktorica Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, potvrdila je prisustvo podvarijante “Eris” omikron soja COVID-19 u Srbiji. Ona je istakla da građani ne bi trebali samoinicijativno testirati na ovu varijantu, osim ako im to ne preporuči njihov liječnik. Analizom brojeva oboljelih u prethodnoj i tekućoj godini, primijetan je značajan porast broja slučajeva. S obzirom na nadolazeće vremenske uvjete koji često donose respiratorne infekcije, važno je poduzeti odgovarajuće mjere kako bismo se pripremili za to razdoblje. Dr. Jovanović naglašava važnost podsjećanja građana da respiratorne infekcije i povišena temperatura mogu biti indikatori COVID-19 infekcije. Predviđa se da će u narednim mjesecima porasti broj slučajeva COVID-19 i gripe, zbog čega su maske postale osnovna preventivna mjera u zdravstvenim ustanovama kako bi se spriječilo širenje virusa na druge pacijente.

Iako se čini da smo se već privikli na prisutnost COVID-19 u svakodnevnom životu, važno je ne doživljavati ga kao neočekivani događaj. Fokus treba biti na poduzimanju preventivnih mjera kako bismo smanjili širenje virusa. Dr. Jovanović ističe da zdravstvene ustanove imaju dovoljno kapaciteta za provođenje cijepljenja, koje se trenutno provodi bez prekida. Prioritetno se cijepe osobe koje su nedavno putovali, a koje to zahtijevaju radi putovanja. Također, osobe s kroničnim bolestima, pacijenti s rakom, dijabetičari i oni koji su prošli transplantaciju organa sada su se odlučili cijepiti kako bi zaštitili svoje zdravlje. Važno je napomenuti da postoje dodatne doze cjepiva, kako modernih tako i tradicionalnih, koje su dostupne kao rezerva nakon standardnog cijepljenja. Ovi fazni ciklusi imaju jedinstvene učinke koji doprinose cjelokupnom procesu imunizacije. Prema riječima dr. Jovanović, trenutno ima dovoljno resursa za cijepljenje, a do sada je više od 12.000 ljudi primilo cjepivo. Također, osobe koje su primile prvu dozu prije tri mjeseca imaju pravo na naknadno cijepljenje.

Nakon detaljne analize, potvrđeno je postojanje nove podvarijante omikron soja nazvane “Eris”. Ovo otkriće ukazuje na to da virus prolazi kroz brze promjene i da trenutno postoje više varijanti u opticaju. Iako se općenito smatra da omikron soj uzrokuje blagu kliničku sliku s simptomima koji traju sedam do deset dana, izaziva zabrinutost zbog svoje visoke zaraznosti. Dr. Jovanović ističe važnost poduzimanja preventivnih mjera, posebno prema starijim osobama starijim od 65 godina i osobama s kroničnim bolestima kako bi se zaštitili od ovih infekcija.

Što se tiče sprječavanja širenja virusa, trenutno ne postoji dostupno cjepivo. Stoga je ključno izbjegavati područja s visokom koncentracijom komaraca i koristiti sredstva za odbijanje komaraca. Cjepiva protiv gripe i koronavirusa igraju ključnu ulogu u sprečavanju širenja ovih bolesti. Iako cjepivo protiv gripe postoji već dugi niz godina i obično se svake godine ažurira kako bi se suprotstavilo novim sojevima, cjepivo protiv koronavirusa je noviji razvoj. Unatoč nekim zabrinutostima oko sigurnosti i učinkovitosti, medicinski stručnjaci snažno preporučuju cijepljenje

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here