Selo Draginje, smješteno na pola puta između Šapca i Valjeva u Srbiji, postalo je poznato po svojoj nevjerojatnoj dekoraciji i kičastim detaljima. Ovo selo je dom mnogim gastarbajterima, ljudima koji su godinama radili u inozemstvu, poput Austrije, Italije i Njemačke, te ulagali veći dio svoje zarade u svoje domove u rodnoj zemlji.

Posebnost sela leži u bijelim kamenim kućama koje su ukrašene složenim gipsanim rezbarijama, poput lavova, konja, labudova i sokolova. No, s vremenom, mnogi stanovnici su tradicionalne ukrase zamijenili modernijim rješenjima, kao što su markirane pločice, dizajnerski namještaj i kuhinjski elementi poznatih brendova poput Louisa Vuittona i Versacea. Ovaj nevjerojatan spoj tradicionalnog i modernog stvorio je impresivan izgled domova koji privlače pažnju svakog prolaznika.

Selo Draginje također je poznato po raskošnim kućama s kovanim željeznim ogradama koje koštaju značajne iznose novca. Vlasnici su spremni uložiti i do 15.000 eura po ogradama kako bi svojim domovima dali još veći sjaj. Osim toga, popularan način prijevoza među stanovnicima sela su džipovi marke “Mercedes” ili “BMW”.

Slađana Damjanović, jedna od domaćica koja nas je provela kroz neke od ovih impresivnih kuća, primijetila je promjene u ukusu ljudi. Ranije, mnogi su cijenili zlato, ali sada se više okreću sportskoj i modernoj odjeći renomiranih svjetskih marki. Osim toga, kuće u selu imaju bogatstvo soba i prostora, iako mnoge od njih stoje prazne jer su mnogi stanovnici odselili u inozemstvo. Njihova djeca i unuci šalju novac kući kako bi poboljšali i uložili u svoje domove, no mnogi gastarbajteri u Austriji, koji također kupuju kuće u ovom selu, daju selu novi zamah.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here