Naše tijelo je savršeni mehanizam koji nam šalje signale kada nešto nije uredu s njim. Nažalost mi te signale koje nam naše tijelo šalje rlo rijetko prepoznamo na vrijeme , ili ih nikako i ne primjetimo , što je čest slučaj sa većinom populacije.

 

 

Većina ljudi osjeća bol u vratu i leđima , ali to ne shvataju ozbiljno i nalaze razne razloge za tu bol. Naime , zglobovi koji se nalaze u vratu također mogu da se potroše , a bol se javlja iz nekoliko razloga . Većinom je to loše držanje, ako satima sjedimo u jednom položaju i ne pravimo pauze , a obično je ta bol prolazna .

 

 

Međutim nekada bol u vrat može biti znak ozbiljnijeg stanja , zbog kojeg bi se hitno trebali javiti doktoru. Posebno je bitno ako osoba pored bola u vratu osjeća i gubitak energije, snage u rukama i prstima . Bol u vratu također može da dovede do smanjene pokretljivosti glave , glavobolje kao i mišićne ukočenosti . Pomoć ljekara je potrebno potražiti ukoliko je bol u vratu izazvala neka povreda , a ako ona traje nekoliko dana i ne prolazi , ili se pojačava , ako imate još druge simptome , poput glavobolje , malaksanja , trnjenja ruku i gubljenja na težini . Prvo što treba da uradite jeste testovi , kako bi se odredila pokretljivost glave , procenat ukočenosti , mišićke sposobnosti i slično. Ukoliko bol ne prolazi doktor će propisati adekvatnu terapiju , lijekove protiv bola kao i antidepresive , koji dovode do opuštanja mišića , a samim tim i smanjenja bola. Nemojte zanemariti ukoliko imate ovakve simptome , obratite se doktoru na vrijeme.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here