Anemija uzrokovana nedostatkom željeza je široko rasprostranjena vrsta anemije koja se javlja diljem svijeta. Nedostatak željeza, poznat i kao sideropenija, predstavlja jedan od najčešćih nutritivnih nedostataka i utječe na čak 25% populacije, što ga čini značajnim javnozdravstvenim problemom. Žene i djeca su posebno podložni anemiji i nedostatku željeza zbog manjih zaliha tog minerala. Prema statistikama, otprilike 1/3 do 1/5 zdravih žena ima smanjene zalihe željeza, dok 10% njih pati od anemije uzrokovane nedostatkom željeza.

Željezo je ključan mineral koji se nalazi u tijelu, a najveći dio se nalazi u hemoglobinu crvenih krvnih stanica. Također je prisutno u mišićima u obliku mioglobina te ima važnu ulogu u funkcioniranju različitih enzima. Dio željeza pohranjuje se kao rezerve u organizmu, a muškarci imaju oko 3-4 grama, dok žene imaju nešto manje, oko 500 mg. Ako sumnjate u razinu željeza u svom tijelu, prvi korak je da potražite savjet liječnika kako biste dobili daljnje upute i preporuke za liječenje.

Simptomi nedostatka željeza i anemije uključuju umor, slabost, glavobolje i nizak krvni tlak. Blijeda koža može biti pokazatelj nedostatka crvenih krvnih stanica, a jednostavan način provjere je test s dlanovima. Ako primijetite da su nabori na vašem dlanu svjetlije boje u usporedbi s okolnom kožom, to može ukazivati na nisku razinu željeza u krvi i slabo cirkulaciju. Osim toga, možete provjeriti bljedilo unutarnje linije donjeg kapka i bjelkastu boju korijena nokta kako biste dodatno potvrdili stanje.

Liječenje anemije obično uključuje konzumaciju hrane bogate željezom. To može uključivati šipak, rajčicu, sezam, špinat, ciklu, brokulu, soju, školjke, datulje, smokve i vino od kupina. Ako primijetite bilo koji od simptoma anemije, važno je potražiti savjet liječnika kako biste dobili službenu dijagnozu. Anemiju je moguće potvrditi samo analizom krvi, stoga je važno obaviti testiranja što prije kako biste mogli započeti odgovarajuće liječenje.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here